Is er dan toch hoop voor het e-boek in Vlaanderen?
Het e-boek heeft bij ons een marginaal marktaandeel van 3 procent. Maar toch zijn de resultaten van een nieuwe studie helemaal niet zo ontmoedigend.
De studie werd uitgevoerd door de VUB-onderzoeksgroep iMinds-SMIT, in opdracht van Boek.be. Duizend Vlamingen werden daarbij ondervraagd. Dat schrijft De Standaard.
35 procent van de bevraagden koopt wel eens een e-boek (tegenover 95,5 procent dat papieren boeken koopt). De meerderheid van hen bezit ook al een e-boekenlezer: 55 procent een tablet, 20 procent een e-reader.
Amazon en Apple
De reden waarom er volgens de officiële cijfers zo weinig e-boeken verdeeld worden in Vlaanderen, is dat velen gaan shoppen bij Amazon (35,4 procent) of in Apple’s iBookstore (23,8 procent), waar de prijzen lager liggen. ‘Dit is geld dat volledig ontsnapt aan de Vlaamse boekenwereld’, verklaart onderzoeker Olivier Braet aan De Standaard. Boven Amazon en Apple komt wel nog Bol.com, waar 51,6 procent van de bevraagde Vlamingen e-boeken koopt.
Er worden ook veel gratis e-boeken gedownload (vooral op een legale manier, overigens) in Vlaanderen: 36,1 procent doet dat. 11,9 procent (voornamelijk te vinden in de leeftijdsgroep van 15- tot 29-jarigen) begeeft zich wel eens in het illegale e-boekencircuit.
9 euro is ideale prijs voor een e-boek
Vlamingen willen voor een digitaal boek ongeveer de helft betalen van de prijs van een papieren boek, aldus nog de onderzoekers, geciteerd door De Standaard. Het ideale bedrag is 9 euro. Men wil gerust iets meer betalen voor een verrijkt e-boek, of voor een papieren boek inclusief de digitale versie. Er wordt een losse download geprefereerd, maar er is ook wel interesse in abonnementsformules.
Tenslotte heeft het e-boek, nog volgens de studie, maar een ‘licht kannibalisatie-effect’: wie digitale boeken koopt, gaat niet noodzakelijk minder gedrukte boeken kopen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier