IT-fusie Franstalige universiteiten loopt vertraging op
Een jaar geleden hadden we het over de informatica-aspecten die samenhangen met de fusie van 4 Franstalige universiteiten.
Een jaar geleden hadden we het over de informatica-aspecten die samenhangen met de fusie van 4 Franstalige universiteiten, namelijk FUCaM (Bergen), de Facultés Universitaires Saint-Louis (Brussel), de Université Catholique de Louvain (Louvain-la-Neuve) en de Facultés Notre-Dame de la Paix (Namen). Ofwel 30.000 studenten en 5.000 personeelsleden die verenigd zouden worden in één enkele entiteit, onder de naam ‘UCLouvain’, tegen de start van het nieuwe academiejaar 2010.
In maart 2010 beslisten de rectors om de fusie een jaar uit te stellen om “de visie van de nieuwe universiteit verder uit te diepen.” Plots “moesten de it-projecten opnieuw gepland worden, aangezien de voorwaarden veranderd waren en de prioriteiten gewijzigd, ook al omdat de infrastructuren en instrumenten een jaar meer tijd zullen hebben”, verklaart Alain Sayez die begin juli werd aangesteld als directeur informatica van de nieuwe administratie van de informatiesystemen die zowat 150 informatici zal groeperen. Zijn eerste opdracht bestaat er nu in om de nieuwe organisatie op poten te zetten (in samenwerking met de andere it-directeurs), en tegelijk de in te voeren instrumenten verder te definiëren, of ze nu nieuw zijn, dan wel aangepast in functie van de nieuwe structuur.
Begin 2011 zullen verschillende projecten in productie worden gebracht, met name voor de publicatie van informatie op het internet, maar ook het instrument voor de inschrijving van de studenten (gebaseerd op een interne oplossing) in maart 2011, vervolgens in september 2011 bepaalde instrumenten voor het beheer van de universiteit, alvorens tegen eind 2011 de financiële instrumenten en de instrumenten voor hrm (gebaseerd op sap) te ontwikkelen, evenals een oplossing voor institutionele reporting. Tegelijkertijd zullen verschillende projecten die samenhangen met het onderzoek, de bibliotheken, het onderwijs en de internationale mobiliteit van de studenten geïmplementeerd moeten worden. Bovendien, en in samenwerking met de Cliniques Saint-Luc, zal de ip-telefonie geïnstalleerd worden (tussen eind 2010 en midden 2012) op 13.000 posten. De selectie van de leverancier is aan de gang.
“De meeste van deze projecten zullen intern worden beheerd, ook al zullen we voor bepaalde zaken een beroep doen op externe consultancy”, voegt Alain Sayez er nog aan toe. Zo werd voor SOA People (ex-BvD-it Services) gekozen voor het financiële luik.
Op het niveau van de infrastructuren “worden de behoeften en de impact momenteel geanalyseerd, maar er wordt niet aan gedacht om één enkel it-centrum op te richten”, zegt Alain Sayez nog, die meent dat “de grote uitdagingen vooral van operationele en menselijke aard zijn” aangezien mensen die geografisch ver van elkaar verwijderd zijn en die een verschillende achtergrond en praktijk hebben, zullen moeten samenwerken op gezamenlijke projecten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier