IT-kmo’s relatief gezond
De gezondheid van de (Vlaamse) kmo gaat er op achteruit. De it-sector doet het echter in die context relatief goed.
De gezondheid van de (Vlaamse) kmo gaat er op achteruit. De it-sector doet het echter in die context relatief goed.
Een en ander blijkt uit het KMO-Rapport Vlaanderen van ondernemersorganisatie Unizo en studiebureau Graydon. Zowel op vlak van de productiviteit, de netto rendabiliteit als het netto bedrijfsresultaat is er een negatieve evolutie voor de kmo’s. Tijdens de periode 2000-2007 waren er nochtans nog stijgende cijfers voor die elementen. Het hoeft geen betoog dat de crisis zwaar huisgehouden heeft.
Voor wat betreft de it-gerelateerde sectoren is het plaatje iets rooskleuriger. Zo zit het niveau van nettorendabiliteit van de sector ‘Communicatie & IT’ (11,6 procent) bij de hoogste van alle sectoren in Vlaanderen, al is er een daling met de 12,5 procent in 2000. De sector ‘Industrie: vervaardiging ICT en elektronica’ zit met 5,2 procent wel in de lage middenmoot.
Beide sectoren doen het ook heel goed op vlak van financiële onafhankelijkheid en op vlak van liquiditeit. Op vlak van de dekkingsgraad van het vreemd vermogen door de cashflow, een maatstaf voor de schuldaflossingcapaciteit van een kmo, zit ‘Communicatie & IT’ bij de beste sectoren. Dat is veel minder het geval voor ‘ICT en elektronica’.
Slechtere scores voor de it-gerelateerde sectoren zijn er op vlak van productiviteit en solvabiliteit.
Al die verschillende elementen worden door Unizo en Graydon verwerkt tot één score, waardoor de sectoren in een ranglijst kunnen worden geplaatst (de zogenaamde FiTo-meter). IT & Communicatie wint op die lijst een plaats tegenover 2000 en belandt zo op de tweede plaats (met een score van 0,580), net achter gezondheidszorg. De maakindustrie voor ICT & Electronica hangt een pak lager, op plaats 15, maar stijgt wel 2 plaatsen. Daar bedraagt de score 0,565.
De volledige studie, met alle gedetailleerde cijfers, is hier terug te vinden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier