IT-uitgaven blijven stijgen

Ondanks de huidige bezorgdheden over de economie, blijven de wereldwijde it-uitgaven verder stijgen. Dat blijkt uit de nieuwste marktinformatie van Gartner.

Ondanks de huidige bezorgdheden over de economie, blijven de wereldwijde it-uitgaven verder stijgen. Dat blijkt uit de nieuwste marktinformatie van Gartner.

Met welgeteld 8 procent gaan de wereldwijde it-uitgaven dit jaar nog stijgen in vergelijking met 2007. In totaal zal iets meer dan 3400 miljard dollar uitgegeven worden aan it. Dat lijkt vreemd, gezien de onzekere economische situatie. Analisten van Gartner zeggen dat het merendeel van deze groei toe te schrijven valt aan de zwakke Amerikaanse dollar. Breng je dat effect in mindering, dan blijft nog steeds een groei van 4,5 procent over.

“We zien eigenlijk geen teken dat het negatieve economische klimaat een recessie in de it-uitgaven kan veroorzaken”, zegt Jim Tully, vice president bij Gartner. De groei is weliswaar aan het vertragen, maar de toekomst ziet er toch positief uit, luidt de boodschap. De zogeheten ‘emerging markets’, het vervangen van afgedankte of overbodige systemen en de constante evolutie naar nieuwe technologie, zal voor de nodige groei blijven zorgen.

Gartner formuleert in het rapport ook een aantal trends die de it-industrie danig kunnen beïnvloeden. ‘Cloud computing’ bijvoorbeeld, zal tot gevolg hebben dat er een verschuiving komt in het type it-producten dat goed verkoopt. Maar dat zal nauwelijks een impact hebben op het globale plaatje, verwacht Gartner.

De sterkste groei lijkt te komen uit software (10 procent), en meteen daarna it-services (9,4 procent). Volgens de analisten van Gartner is het succes van it-services te verklaren door de aanhoudende innovatie in softwaretechnologie. Volgens Joanne Correia, managing vice president bij Gartner, zitten heel wat bedrijven ook in het midden van een upgradecyclus voor hun software. Al wil ze niet gezegd hebben dat het vervangen van software automatisch gelijk staat aan groei voor de softwaremarkt. “Software as a Service (SaaS), service oriented architecture (soa), Web 2.0 en open source software zorgen momenteel voor grote veranderingen binnen de softwaremarkt”, zegt Joanne Correia nog in het persbericht.

It-services en telecom-services zijn in totaal overigens goed voor maar liefst 70 procent van de totale it-uitgaven. En al zijn de groeivooruitzichten binnen de telecom services misschien iets minder goed, dan nog zal het totale aandeel van de telecommarkt binnen vijf jaar zeker nog meer dan 44 procent bedragen, besluit Gartner.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content