IT-uitgaven tonen tekenen van herstel

© /
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

U geeft dit jaar weer iets meer uit aan ict.

U geeft dit jaar weer iets meer uit aan ict, zo blijkt uit de recentste projecties van Gartner voor 2012. Wereldwijd liggen de it-uitgaven op 3,75 miljard dollar, een groei van 2,5 procent.

Slechts 2,5 procent? Had het analistenkantoor niet eerder 3,7 procent voorspeld voor 2012? Klopt, zeggen de analisten, maar dat lagere groeicijfer is vooral te wijten aan hogere waarde van de dollar ten opzicht van andere muntkoersen. Als je zou kijken naar de situatie bij een constante dollarkoers zouden de it-uitgaven met 5,2 procent stijgen. Gartner maakt daarom gewag van “vroege tekenen dat de economische vooruitzichten iets rooskleuriger zijn geworden”.

Onder meer de kmo-markt – goed ongeveer een kwart van alle bedrijfsuitgaven aan ict – lijkt volop dat groeipad te nemen. Dit jaar zou die markt goed zijn voor 874 miljard dollar. Tegen 2016 zou dat al 1 biljoen dollar moeten zijn, een groei die vooral gestuwd wordt door softwareuitgaven in middelgrote bedrijven. Bij Europese overheden wordt er wel een lichte daling in de it-uitgaven voorspeld, uiteraard een gevolg van besparingsmaatregelen. In de VS wordt er in de publieke sector een nulgroei genoteerd.

De grootste groei in de uitgaven valt dit jaar waarschijnlijk op te tekenen op de markt voor telecomuitrusting: 6,9 procent meer dan vorig jaar, denkt Gartner. Ook in software en hardware, respectievelijk +5% en +4,3%, zal de groei dit jaar gezond zijn. De grootste slokoppen van de it-markt – it-diensten en telecomdiensten – noteren dan weer een licht groei die rond de 1 procent hangt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content