Italiaanse Vijfsterrenbeweging beschuldigd van datadiefstal via Facebook-app
De Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S) heeft clandestiene middelen gebruikt, gelijkaardig aan die van Cambridge Analytica, om massaal data te verzamelen van potentiële kiezers bij de verkiezingen in 2013 en 2014. Dat schrijven Italiaanse onderzoeksjournalisten.
De M5S gebruikte een Facebook-app die ontwikkeld werd door Casaleggio Associati, een schimmig internetbedrijf dat de online infrastructuur van de partij beheert, schrijft nieuwssite Linkiesta. De Facebook-app was in de markt gezet als een manier om de M5S te steunen, maar in werkelijkheid kon Casaleggio Associati zo toegang krijgen tot de persoonlijke data van de gebruikers en van die gebruikers hun Facebook-vrienden. Bij de verzamelde data zijn e-mail- en thuisadressen, telefoonnummers, belastingcodes en politieke en religieuze overtuigingen. Linkiesta publiceerde hier bewijzen van. “Casaleggio stal persoonlijke data van Facebook-gebruikers drie jaar voor Cambridge Analytica dat deed”, schrijft de nieuwssite. Ze citeerde een vroeger staflid van Casaleggio, Marco Canestrari.
In een opvolgend stuk donderdag werd Casaleggio Associati aan het woord gelaten. Het bedrijf ontkende daarin dat het op dezelfde manier als Cambridge Analytica tewerk ging. Casaleggio Associati zei dat gebruikers hun data vrijwillig hadden gedeeld, en dat het Linkiesta voor de rechter zal slepen. Linkiesta zelf blijft erbij dat het bedrijf data gebruikte van de Facebook-vrienden van gebruikers, zonder dat die daarvan op de hoogte waren.
De Facebook-app werd gelanceerd voor de parlementsverkiezingen in 2013, toen M5S doorbrak op nationaal niveau. M5S haalde toen 25 procent van de stemmen. Bij de Europese verkiezingen in 2014 werd de app opnieuw gebruikt. Momenteel is ze niet langer actief.
“De Attivista 5 Stelle-app is momenteel niet actief op ons platform en is al meer dan een jaar niet meer actief”, reageert Kim van Bokhoven, woordvoerder van Facebook, vrijdag op de berichtgeving. “We zijn de app op dit moment aan het onderzoeken binnen het App Developer Onderzoek. Ons doel bij elk onderzoek is om eventuele problemen aan het licht te brengen, zodat we ze snel kunnen aanpakken.”
Cambridge Analytica, een consultancybedrijf uit Londen, ging overkop nadat in 2018 was gebleken dat het onwettig verkregen Facebook-data aan politieke campagnes had bezorgd in verschillende landen. Zo konden die de publieke opinie manipuleren, onder meer bij het brexit-referendum.