Japan bouwt ‘virus’-cyberwapen
Fujitsu zou voor de Japanse overheid een ‘virus’-cyberdefensiewapen bouwen, aldus Japanse bronnen.
Fujitsu zou voor de Japanse overheid een ‘virus’-cyberdefensiewapen bouwen, aldus Japanse bronnen.
De Japanse krant Yomiuri Shimbun berichtte dat het Japans ministerie van defensie werkt aan “een computervirus dat in staat is om bronnen van cyberaanvallen te traceren, identificeren en uit te schakelen.” Het onderzoek zou zijn gestart in 2008 en kreeg een budget van 2,3 miljoen dollar. De uitvoering van het project zou zijn toevertrouwd aan Fujitsu, dat zich evenwel “onthield van commentaar over het project”, aldus de Japanse krant. Het defensiewapen zou wel al in een gesloten netwerk zijn getest en zijn functionaliteit hebben bevestigd, onder meer betreffende het opsporen van bronnen van gedistribueerde ‘denial of service’ aanvallen.
Japan maakt zich blijkbaar zorgen over de wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van cyberoorlogsvoering, met onder meer activiteiten van de VS en China. Het land zou al bij herhaling het doelwit zijn geweest van aanvallen, onder tegen een belangrijke defensieleverancier (Mitsubishi Heavy Industries) en Japanse diplomatieke missies in het buitenland. Yomiuri Shimbun wijst er wel op dat de Japanse strafwetgeving de productie van virussen verbiedt, zodat het gebruik van dit wapen – ook tegen (buitenlandse) derden – niet kan. Er wordt dan ook aanbevolen om de “wettelijke definitie van het wapen te herbekijken.” Het Japanse ministerie van defensie zou overigens “geen gebruik buitenshuis te overwegen, omdat het programma was ontwikkeld voor verdedigingsdoeleinden, zoals het identificeren van welke terminal binnen de Self-Defence Forces [het Japanse leger] initieel als doelwit werd geviseerd.”
Het idee om virussen (of andere vormen van zelfreplicerende code) aan te wenden voor positieve doeleinden is niet nieuw. Zelfs de eerste onderzoeker van virussen in de praktijk – Fred Cohen – zag mogelijkheden voor virussen, onder meer bij het onderhouden van systemen. Anderzijds werd daar steeds ook stevig weerwerk tegen gegeven, gezien de moeilijkheid om dergelijke software onder controle te houden. Zo werd al door experten opgemerkt over het Japanse project dat dit makkelijk onschuldige derden zou kunnen treffen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier