Jobstudent? Check het aantal gewerkte dagen op uw smartphone

© Student@work

Jobstudenten kunnen voortaan via de app Student@Work volgen hoeveel dagen ze nog kunnen werken tegen verminderde sociale bijdragen. De toepassing werd gelanceerd door minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD).

Jobstudenten mogen elk jaar vijftig dagen werken tegen verminderde sociale bijdragen; vanaf dag 51 werken ze aan de normale bijdragen.

Vanaf nu kunnen studenten hun teller in ‘real time’ nakijken (en een attest met gewerkte uren maken voor hun werkgevers) via de app Student@Work, beschikbaar voor iOS– en Androidapparaten.

Sinds 2011 was dat al mogelijk op de website studentatwork.be. Op een totaal van zowat 450.000 jobstudenten werden in 2013 al bijna tweehonderdduizend attesten gedownload via die website. Studenten gingen er ook ruim 335.000 keer hun dagenteller consulteren, aldus Maggie De Block. Alles samen waren de jobstudenten dat jaar goed voor 9,98 miljoen aangegeven dagen. Het leverde hen samen ruim 713 miljoen euro aangegeven loon op.

Maggie De Block
Maggie De Block© Belga

‘Eerste stap richting mobiel e-government’

Voor De Block is de ‘real time’-dagenteller een mooi voorbeeld van e-government. De mobiele app zal volgens haar nog aan belang winnen eens de gewerkte studentenarbeid per uur geteld zal worden – een piste die in het federaal regeerakkoord wordt geopperd om werkgevers en studenten meer flexibiliteit te bieden. Een halve dag werk wordt vandaag immers nog geteld als een volledige dag.

RSZ-topman Koen Snyders ziet het studentensysteem ook als een mooie testcase. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid bouwt dezer dagen volop aan een loopbaandatabank, waarin werknemers een online overzicht krijgen van alle informatie over hun carrière, inclusief lonen, arbeidstijden en pensioensituatie. De Student@work-app is voor hem dan ook ‘een belangrijke eerste stap richting mobiel e-government in de sociale zekerheid’.

Twee databanken

De app zelf wordt ontwikkeld door Smals, dat e-governmentprojecten voor de sociale zekerheid uitwerkt. Inloggen gebeurt via je eID. “Eenmalig log je in op je pc met de kaartlezer. Daar genereer je een login en wachtwoord waarmee je toegang krijgt op de app,” legt Roel Biermans van Smals uit. Vanaf dan heb je drie maanden toegang tot de toepassing. “Die beperking is bewust. Je wil niet dat studenten zich elke dag met hun eID zich moeten identificeren, maar we beperken het wel in de tijd want het blijven weliswaar vertrouwelijke gegevens.”

De app zelf baseert zich voor de toegang tot de gegevens op CSAM, het platform dat de toegang verzorgt tot de online toepassingen van de verschillende overheidsdiensten (zoals Tax-On-Web). Daarbij worden de databanken van Dimona (van de onmiddellijke aangifte) gekruist met die van DMFA (de multifunctionele aangifte van de RSZ).

(Belga/MI/PVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content