“Jongeren perken internetactiviteiten niet in om seksuele incidenten te voorkomen”
Jongeren perken hun internetactiviteiten niet in om incidenten met seksueel getinte berichten of beelden te vermijden. Ze willen wel vermijden betrokken te raken bij zulke voorvallen. Dat blijkt uit het EU Kids Online-project.
Jongeren perken in het algemeen hun activiteiten op het internet of sociale media niet in om incidenten met seksueel getinte berichten of beelden te vermijden. Ze willen wel vermijden betrokken te raken bij zulke voorvallen. Dat blijkt uit het EU Kids Online-project waarbij 349 kinderen tussen 9 en 16 in 9 EU-landen bevraagd werden. Ook het Instituut voor Mediastudies van de KU Leuven was bij de studie betrokken.
De jongeren nemen bijvoorbeeld maatregelen zoals het verder scrollen en wegklikken, maar hebben ook de intentie om simpelweg geen sexy foto’s van zichzelf te (laten) maken of halfnaakt voor de webcam te gaan staan. “Het valt hierbij op dat zowel jongens als meisjes van mening zijn dat het aan de meisjes is om hun verantwoordelijkheid op te nemen en ervoor te zorgen dat sexy foto’s niet verspreid geraken”, aldus de Leuvense onderzoekers.
De verspreiding van ongewenste seksueel getinte beelden of berichten is een van de zaken waar jongeren zich het meest zorgen over maken naast cyberpesten, misbruik van persoonlijke informatie en onbekenden die hen contacteren. Problematische ervaringen online hangen erg nauw samen met domeinen waarin jongeren ook in het echte leven in volle ontwikkeling zijn, zoals het verkennen van hun identiteit en seksualiteit, het opbouwen van vriendschapsrelaties en romantische relaties of het aftasten van morele en ethische kwesties.
Jongeren beoordelen bepaalde situaties echter heel verschillend. Terwijl de ene extreem voorzichtig is met de verspreiding van persoonlijke informatie en zelfs geen herkenbare foto online zet, blijven anderen geloven dat hen niets kan overkomen ongeacht wat ze over zichzelf online hebben gezet. “Er zijn echter aanwijzingen dat jongeren die acties ondernemen om zich te wapenen tegen de risico’s van internet zich minder angstig en bezorgd voelen”, aldus Sofie Vandoninck (KU Leuven). (Belga/MI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier