JPEG in top vijf ‘Belgische uitvindingen aller tijden’
Na blijkbaar stevig beraad werd deze ochtend de top vijf van de ‘beste Belgische uitvindingen’ aangekondigd en opengesteld voor stemming.
Na blijkbaar stevig beraad werd deze ochtend de top vijf van de ‘beste Belgische uitvindingen’ aangekondigd, en opengesteld voor stemming door de luisteraars. Naast vanzelfsprekende keuzes als de saxofoon en pralines, werd ook het JPEG foto/multimedia bestandsformaat in de lijst opgenomen.
Daarmee wordt het werk van Ingrid Daubchies gelauwerd, wiens wiskundig onderzoek naar ‘wavelets’ aan de basis ligt van het JPEG compressie-algoritme. Vandaag wordt dat wereldwijd elke seconde duizenden malen aangewend bij het maken van foto’s en een rist multimedia vormen.
Met Ingrid Daubechies heeft België een bijzondere uitstraling in de wereld van wiskunde en informatica. Als onderzoekster aan het Bell Labs van AT&T onderscheidde ze zich met haar werk inzake signaalverwerking, en werd ze later professor aan de Princeton universiteit, en vervolgens aan de Duke University in Durnham (VS). Ze won verscheidene awards, waaronder de James Kilby medaille van de IEEE Signal Processing Society en de gouden penning van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten. Data News nam haar op in de lijst van 10 belangrijkste ict-vrouwen, en in 2012 werd ze in ons land tot barones verheven.
Ingrid Daubechies is tevens de initiatiefneemster van de ‘Wiskunnend Wiske Wedstrijd’, om de leuke kanten van wiskunde in de verf te zetten (met een wedstrijdfinale op 14 maart – Pi-dag).
Er kan op JPEG en Ingrid Daubechies worden gestemd op de site van ‘De bende van Einstein‘.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier