Justitieminister Van Tigchelt wil AI inzetten om pv’s op te stellen

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). © BELGA PHOTO JONAS ROOSENS
Pieterjan Van Leemputten

Als het aan huidig minister van Justitie Paul Van Tigchelt ligt, dan wil hij dat de politie AI kan gebruiken om een eerste versie van een proces-verbaal op te stellen. Dat moet de administratie voor agenten verminderen.

Van Tigchelt deed zijn uitspraken bij de voorstelling van de kieslijsten van Open VLD Antwerpen. ‘We willen werk maken van een realistisch plan om het overheidsbeslag fors te verminderen. Per inwoner hebben we in België meer agenten dan het Europees gemiddelde. Meer ook dan in de ons omringende landen. En toch is er nog altijd de vraag om meer personeel.’ Aldus de minister volgens Het Nieuwsblad.

Het is geen oproep om AI het opstellen van het proces-verbaal volledig zelf te laten doen. Maar de minister ziet wel mogelijkheden om op basis van de recent in gebruik genomen bodycams een eerste voorlopige versie te laten genereren, die dan wordt aangevuld en gecontroleerd door menselijke agenten. Dat zou volgens Van Tigchelt 15 procent meer tijd vrijmaken voor politie in de straat.

Soms sneller, niet altijd beter

Het breed gebruik van kunstmatige intelligentie bij gevoelige zaken zoals pv’s, gaat wel gepaard met risico’s. Vooral in het Verenigd Koninkrijk wist men de afgelopen jaren de flaters en bijhorende schandalen op te stapelen.

Daar werd tijdens corona AI ingezet om belangrijke examens te vervangen, wat er toe leidde dat studenten uit sommige armere buurten lagere punten kregen toebedeeld. Een beeldalgoritme om verblijfsvergunningen te automatiseren bleek dan weer racistisch te zijn. Nieuw is dat niet, want al in 2020 bleek dat gezichtsherkenningstechnologie van de Londense politie vaker onschuldigen dan verdachten als mogelijke criminelen identificeerde.

Opgesloten op basis van AI

In de VS werd een man dan weer ten onrechte opgesloten en beschuldigd van moord. De man had het slachtoffer eerder een lift gegeven en zijn wagen werd daarbij gespot door een beveiligingscamera. AI-technologie om geweerschoten te analyseren had op basis van sensoren in de buurt bepaald dat hij de dader moest zijn. De man zat rum een jaar in de cel voor een rechter besloot dat er te weinig bewijs was. Persbureau AP ontdekte intussen op basis van interne documenten dat het bewuste bedrijf, ShotSpotter, meermaals de mist in gaat met haar technologie.

Eveneens in de VS werd dan weer een burger verkeerdelijk herkend en gearresteerd als dader van een diefstal omdat AI de bewakingsbeelden matchte met de foto op zijn rijbewijs.
Dergelijke vergissingen gebeuren overigens niet alleen bij relatief jonge AI-bedrijven. Ook Google ging al eens de mist in en sloot de account van een vader af op verdenking van het verspreiden van naaktfoto’s van een kind. In praktijk ging het om foto’s tussen de vader en de arts van zijn kind, tijdens de coronapandemie waarbij fysieke consultaties moeilijk waren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content