Kent u LEO nog?
Drukke maand voor ict-geschiedenis, deze maand november. Precies 60 jaar geleden, in 1961, werd de allereerste commerciële computertoepassing in gebruik genomen.
Drukke maand voor ict-geschiedenis, deze maand november. Precies 60 jaar geleden, in 1961, werd de allereerste commerciële computertoepassing in gebruik genomen. Het Lyons’ Electronic Office (alias LEO) was het initiatief van J. Lyons & Co, een grote Britse producent van gebruiksklare voedingswaren, evenals de uitbater van een keten van theehuizen.
Na een reis naar de VS eind jaren veertig wisten twee managers de raad van bestuur van Lyons te overtuigen een eigen computer te bouwen, op basis van het Britse EDSAC-ontwerp. In november 1951 ging dan het eerste commerciële computerprogramma officieel in productie op de LEO I computer, voor de Bakery Valuations berekeningen. Dat bepaalde op basis van de ingebelde bestellingen hoe groot de productie ‘s nachts moest zijn, wat daarvoor nodig was, inclusief het distributieschema voor de volgende dag. Lyons stichtte een eigen computerbedrijf – LEO Computers – dat nog een LEO II en LEO III bouwde, en uiteindelijk deel uitmaakte van het Britse boegbeeld computerbedrijf ICL (sindsdien overgenomen door Fujitsu). Lyons pionierde zelfs het ‘outsourcing’ concept, door in 1956 te beginnen met loonberekeningen voor Ford UK. Nog tot de jaren tachtig werden LEO-programma’s in emulatie op ICL2900 mainframes in emulatie gedraaid.
In november 1971 werd dan weer een ander monument voor het eerst in schijnwerpers (lees: advertentie) geplaatst, in casu de Intel 4004 – de rechtstreekse voorloper van de miljoenen processoren die vandaag zowel ingebedde systemen als supercomputers aandrijven. Bestemd voor een rekenmachine werd rond deze 4-bit processor een hele familie van componenten uitgebouwd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier