“Kies voor alternatieve operatoren”
Test-Aankoop raadt iedereen aan te kiezen voor een alternatieve vaste telefonie- en internetoperator. De Belgische consument betaalt nog altijd te veel voor zijn telecomdiensten, aldus de consumentenorganisatie. Belgacom betwist de conclusies van Test-Aankoop.
Test-Aankoop raadt iedereen aan te kiezen voor een alternatieve vaste telefonie- en internetoperator. De Belgische consument betaalt nog altijd te veel voor zijn telecomdiensten, aldus de consumentenorganisatie. Belgacom betwist de conclusies van Test-Aankoop.
Volgens Test-Aankoop zijn de prijzen voor telefonie en internet de afgelopen jaren wel gedaald, maar is België in vergelijking met andere landen nog steeds erg duur. Test-Aankoop schuift de schuld daarvoor in de schoenen van de overheid en van het BIPT, de federale telecomregulator. “De Belgische staat als meerderheidsaandeelhouder in Belgacom is niet echt neutraal. De operator brengt de overheid elk jaar zeer veel geld op”, luidt het.
De consumentenorganisatie roept de overheid op om de liberalisering te versnellen, onder meer door haar meerderheidsaandeel in Belgacom af te bouwen en de positie van het BIPT te versterken.
Intussen moet de consument zo veel mogelijk tarieven vergelijken en voor een alternatieve operator of formule kiezen. Voor vaste telefonie zijn de standaardtarieven van Belgacom nooit concurrentieel, zo klinkt het. “Er zijn altijd veel goedkopere formules, ook binnen de formules van Belgacom zelf.” Het aanbod van de kabeldistributeurs Telenet, Coditel en Voo is wel interessant. Test-Aankoop wijst voorts naar VoIP of internettelefonie, dat de belfactuur tot 45 procent goedkoper kan maken. Wat internet betreft, stelt Test-Aankoop vast dat er voor zowat alle gebruikers voordeliger alternatieven zijn dan Belgacom en Telenet. De organisatie haalt daar onder meer de providers DX Solutions, EDPnet en Happynet aan. Voor double play (internet en telefoon) gaat de voorkeur uit naar ‘Tele2 all in’ en Scarlet One. Een triple play-abonnement, inclusief digitale televisie, kan tot nu enkel bij de dominante spelers.
Belgacom zegt aan Belga de conclusies van Test-Aankoop te betwisten. Zo wijst het bedrijf erop dat er geen “doorsneebeller” bestaat en dat de klantendienst steeds op zoek gaat naar de formule die het best aansluit bij het belgedrag. Met betrekking tot de internettarieven, houdt Test-Aankoop geen rekening met het goedkoopste tarief van Belgacom, zegt de operator. Ook het vergelijken van tarieven tussen landen houdt geen steek, want bij grotere spelers treden er schaalvoordelen op en er zijn de sociaaldemografische verschillen per land. En dan is er nog de service waarmee geen rekening werd gehouden.
Belgacom merkt ook fijntjes op dat Test-Aankoop niet neutraal is. “De organisatie heeft akkoorden afgesloten met maar liefst zeven alternatieve operatoren waarbij haar abonnees kunnen genieten van voordeliger tarieven.”
Bron: Belga
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier