Mary-Jo De Leeuw

Kinderspeelgoed vaker doelwit voor cybercriminelen

Mary-Jo De Leeuw Medeoprichter van Women in Cyber Security en initiatiefnemer van de denktank The Internet of Toys.

Wat hebben ‘Hello Barbie’ en ‘Thomas de trein, Talk to You’ met elkaar gemeen? Dat beiden tegenwoordig in staat zijn om gesprekken heimelijk op te nemen en deze geluidsbestanden via wifi ergens in de cloud op te slaan.

Hoe veilig zijn al die gegevens eigenlijk voor cybercriminelen? ‘Heel veilig’ volgens fabrikant ToyTalk. En dat is precies wat VTech (een fabrikant voor kindercomputers) aangaf over haar App-winkel: ‘heel veilig’. Totdat het recentelijk werd gehackt en de gegevens zoals profielfoto’s, namen en geboortedata van meer dan 6 miljoen kinderen op straat lagen.

De recente hack op de App-winkel van VTech maakt duidelijk hoe kwetsbaar we zijn door het gebruik van kinderspeelgoed.

Bijna alle moderne mobiele apparaten communiceren via wifi. Of dat nou een tablet, laptop of smartphone is. En sinds kort geldt dat ook voor speelgoed zoals ‘Hello Barbie’, ‘Thomas Talk to You’ en de razend populaire ‘Miposaur de Dinosaur’. De ingebouwde software zorgt ervoor dat informatie automatisch wordt verzonden via wifi. ‘Hello Barbie’ maakt het helemaal bont want de opgenomen gesprekken van kinderen verdwijnen via deze constructie geruisloos in de cloud van de sofware-ontwikkelaar. Wat er verder met deze gegevens gebeurt, wie bij deze informatie kan komen en hoe dit is beveiligd daar laat de fabrikant zich niet over uit.

Elk (draadloos) netwerk is kwetsbaar voor het onderscheppen van (draadloze) communicatie. Dat geldt voor Apps van speelgoedfabrikanten maar dat geldt net zo goed voor een Barbie die haar gegevens verstuurt naar een onbekende plek in de cloud. Wanneer fabrikanten aangeven dat alles heel veilig is, dan wil dat nog niet zeggen dat dit zo is! De hack op VTech, waarbij in totaal van bijna 140.000 Belgische kinderen de gegevens werden gestolen, maakt nog eens duidelijk hoe kwetsbaar we zijn voor cybercriminelen door het gebruik van kinderspeelgoed. Alle beloftes van speelgoedfabrikanten over veiligheid en privacy ten spijt: de cybercrimeel is definitief doorgedrongen in speelgoedwinkels via het Internet of Toys. Toch een fijn vooruitzicht nu ‘het heerlijke avondje is gekomen’?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content