“Klant mag slimme meter weigeren”
Klanten mogen wel degelijk hun slimme meter weigeren tijdens het nieuwe testproject. Dat zegt Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche in een reactie op een opiniestuk van schrijver Marc Reugebrink in De Standaard. Een week geleden werd een nieuw testproject op gang getrapt in Gent. Eandis zal over heel Vlaanderen 40.000 slimme meters uitrollen. Uit die test moet een kosten-batenanalyse voortvloeien waarop Vlaanderen zijn beslissing zal baseren op welke manier de slimme meters al dan niet ingezet zullen worden. “Na een eerste testproject was de beslissing van de Vlaamse regering nog negatief over slimme meters omdat de kosten te hoog lagen ten opzichte van de baten”, vertelt ons Gorik Van Holen, woordvoerder van Freya Van den Bossche.
Klanten mogen wel degelijk hun slimme meter weigeren tijdens het nieuwe testproject. Dat zegt Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche in een reactie op een opiniestuk van schrijver Marc Reugebrink in De Standaard.
Een week geleden werd een nieuw testproject op gang getrapt in Gent. Eandis zal over heel Vlaanderen 40.000 slimme meters uitrollen. Uit die test moet een kosten-batenanalyse voortvloeien waarop Vlaanderen zijn beslissing zal baseren op welke manier de slimme meters al dan niet ingezet zullen worden. “Na een eerste testproject was de beslissing van de Vlaamse regering nog negatief over slimme meters omdat de kosten te hoog lagen ten opzichte van de baten”, vertelt ons Gorik Van Holen, woordvoerder van Freya Van den Bossche. Er zijn recentelijk, naast de voordelen, al wel meer nadelen opgedoken rond slimme meters.
Schrijver Marc Reugebrink trekt echter vandaag in De Standaard nog eens aan de alarmbel. Hij is één van die 40.000 mensen die een slimme meter krijgen in het nieuwe testproject. Maar hij stoort zich aan de manier waarop die meters worden opgedrongen. “Eandis is uiteindelijk een commercieel bedrijf, voor 30 procent in handen van Electrabel. Dankzij die slimme meters kan dat bedrijf, zonder dat ik er weet van heb, in mijn huis binnenkijken. Uiteraard wordt dat verkocht als iets heel handigs. (…) Maar behalve als handig, worden die meters vooral verkocht als onoverkomelijk, als het Lot zelve. Dit is eigenlijk helemaal geen proefproject, zo begreep ik uit de met de brief meegestuurde folder. De uitkomst staat al vast. Het is de enige mogelijkheid om ‘de grote uitdagingen’ waarvoor ‘het energielandschap’ staat, het hoofd te bieden.”
Toen hij de installatie van de slimme meter weigerde, kreeg Reugebrink te horen dat hij “moest” en dat hij “anders zonder stroom gezet zou worden”. “Op het moment dat ‘een warme oproep’ verandert in een bevel om mee te werken, gaan er bij mij toch wat rode lichtjes branden. Totdat Eandis de stroom afsluit, natuurlijk. Het is maar één voorbeeld van de wijze waarop men met burgers meent om te kunnen gaan: als louter consumenten wier verbruik en stoelgang elders afgelezen en berekend kunnen worden.”
Hallo Eandis? “Wij willen al een goede huisvader het onderzoek voeren naar slimme meters”, zegt woordvoerder Simon Van Wijmeersch. “Het is belangrijk dat iedereen meestapt in dit testproject, ter wille van het succes van de test. Het project valt of staat nu eenmaal met een deelname.” Dus weigeren kan niet? “De maatschappelijke discussie moet gevoerd worden. Los daarvan is het essentieel dat iedereen meestapt in het testproject.”
Dus toch een verplichting? Niks van, twittert Freya Van den Bossche. “Klant heeft recht slimme meter te weigeren. Eandis mag dus helemaal niet de stroom afsnijden -of daarmee dreigen.” Haar woordvoerder Gorik Van Holen duidt: “Voor dit tweede proefproject is duidelijk afgesproken tussen de Vlaamse energieregulator VREG, de netbeheerder en de privacycommissie dat niemand kan verplicht worden om een slimme meter te installeren. Eandis weet dat ook. Hun reactie is natuurlijk wel begrijpelijk: ze moeten hun testproject kunnen uitvoeren zoals het hoort. Dat lukt natuurlijk niet als iedereen zijn slimme meter weigert.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier