Kodak springt op de cryptocurrency-hype

. © .

Kodak springt mee op de trend van virtuele munten en blockchain. Het bedrijf wil enerzijds bitcoins minen en anderzijds een eigen munt lanceren. Alleen al de aankondiging ervan, was goed voor een reanimatie van de (dalende) beurskoers.

Kodak, dat tot de komst van digitale fototoestellen en smartphones de markt voor filmrolletjes domineerde, plant twee dingen: een op blockchain-gebaseerde dienst en het genereren van bitcoins met financiële steun van klanten.

Voor dat eerste partnert het bedrijf met Wenn Digital voor wat het omschrijft als een ‘photo-centric cryptocurrency’. Het gaat om een platform waar fotografen nieuw en bestaand werk kunnen registreren en licentiëren en daarbij meteen de betaling ontvangen. Kodak wil de dienst zowel voor professionals als amateurfotografen aanbieden.

Wanneer beelden zonder toestemming worden overgenomen, wil kodak ook het post-licentieproces beheren.

Bitcoins

Het andere plan van Kodak is KashMiner, een soort mini-pc (rig) die zich specialiseert in berekeningen om bitcoins te delven. Kodak wil het toestel niet verkopen, maar wel verhuren en het in haar eigen hoofdkwartier inzetten. De winst van de gegenereerde bitcoins wordt gedeeld tussen Kodak en de huurders.

De opzet lijkt wat dubieus. Zo zijn gebruikers gebonden aan een huurcontract van twee jaar dat ze volledig (3.400 dollar) op voorhand betalen. Aan de huidige koers belooft het bedrijf een winst van 9.000 dollar. Dat is uiteraard in de veronderstelling dat bitcoin in de komende twee jaar dezelfde koers of hoger genereert.

Vreemd genoeg wordt het initiatief niet aangekondigd op de perspagina van Kodak, maar het bedrijf zou volgens Twitter-gebruiker Chris Hoffman op CES wel flyers uitdelen voor zijn project.

De BBC merkt op dat Kodak de mining rigs in zijn hoofdkwartier zal zetten en zelf de stroom zal voorzien. Geen onbelangrijk detail omdat zo’n toestel het stroomverbruik heeft van een haardroger die continu aan staat. Maar Kodak genereert op zijn kantoor zelf elektriciteit en zou zo de kosten kunnen drukken.

Beurskoers

Meteen na de aankondiging ging de beurskoers van Kodak spectaculair omhoog, 117,60 procent op het moment van schrijven, van 3,10 dollar naar 6,80 dollar.

Al verdient dat ook enige relativering want als je de koers van het aandeel de afgelopen maanden bekijkt, dan valt op dat het aandeel al een jaar in vrije val is. Zo was een Kodak-aandeel op 11 oktober nog meer dan 6,80 dollar waard. Wie exact een jaar geleden aandelen kocht, betaalde daar toen zelfs 15,40 dollar voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content