Koninklijke gratie voor Alan Turing
De Britse koningin Elisabeth II verleende computerpionier Alan Turing postuum gratie voor zijn veroordeling wegens homosexuele relaties, haast 60 jaar na zijn dood.
De Britse koningin Elisabeth II verleende computerpionier Alan Turing postuum gratie voor zijn veroordeling wegens homosexuele relaties, haast 60 jaar na zijn dood. Mede als gevolg van een jarenlange actie wereldwijd, waaraan ook wetenschappers als Stephen Hawking deelnamen, kreeg de Britse computerpionier Alan Turing op maandag 23 december ll. postuum koninklijke gratie voor zijn veroordeling wegens ‘gross indecency’ uit 1952. Op dat ogenblik waren homosexuele relaties in Groot Brittannië nog een misdaad.
Alan Turing had in de voorgaande jaren een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de computerwetenschappen, onder meer met zijn artikel uit 1936, ‘On computable numbers’.
Hierin beschreef hij het principe van een universeel programmeerbare machine – de ‘Turing machine’ – dat meteen ook de aard en mogelijkheden van de hedendaagse computers beschreef. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervulde hij een cruciale rol in de bouw van de machines waarmee de Duitse Enigma oorlogscode werd gekraakt, en waarmee hij zo miljoenen levens hielp redden en allicht de oorlog met jaren inkortte.
Voorts beschreef hij ook de ‘Turing test’, waarmee kan worden nagegaan of een machine echt een kunstmatige intelligentie, vergelijkbaar met de intelligentie van de mens, aan de dag kan leggen.
In 1954, twee jaar na zijn veroordeling, die hem ook zijn ‘security clearance’ had gekost, kwam Alan Turing om het leven door cyanide vergiftiging. Zijn overlijden werd toen officieel afgedaan als zelfmoord, maar zijn biograaf Jack Copeland sluit een ongeluk, en ook zelfs moord, niet uit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier