Kroes: “.eu-extensies steeds populairder”
“Een .eu-domeinextensie wordt een vanzelfsprekende keuze voor bedrijven en intergouvernementele organisaties.” Dat zei EU-commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) woensdag tijdens een toespraak in het Europese Parlement.
“Een .eu-domeinextensie wordt een vanzelfsprekende keuze voor bedrijven en intergouvernementele organisaties.” Dat zei EU-commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) woensdag tijdens een toespraak in het Europese Parlement.
Kroes sprak in Brussel over het succes van .eu-domeinnamen, waarvan er intussen 3,2 miljoen geregistreerd zijn. Unilever, het Franse supermarktconcern Carrefour en het luxemerk Versace zijn slechts enkele bedrijven die hun aanwezigheid op het internet baseren op een .eu-achtervoegsel.
Volgens de EU-commissaris biedt een.eu -domeinnaam Europeanen de mogelijkheid om hun Europese identiteit uit te dragen. Ze is trots op het feit dat het in de Europese Unie al mogelijk is om .eu-internetadressen in het Cyrillische en Griekse alfabet te registreren. Daardoor kunnen ook Bulgaren, Grieken en Cyprioten hun eigen alfabet gebruiken.
Nu Icann, de organisatie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert, volop bezig is met de uitrol van IDN ccTLD’s (landencodes in andere dan de Latijnse tekens), zal het binnenkort trouwens ook mogelijk worden om de .eu zélf in het Cyrillisch of het Grieks te registreren. Op dit moment is dat nog niet het geval.
“Hier hebben Rusland (??), Egypte (???) en de Arabische Emiraten (??????) het voortouw genomen”, zegt algemeen directeur Marc Van Wesemael van EURid, de beheerder van het Europese top level domein.
“Landen en ccTLD-operatoren krijgen voorlopig één ‘geïnternationaliseerd’ achtervoegsel per taal en per script. EURid heeft er twee nodig, ééntje in het Grieks en ééntje in het Cyrillisch. Wij hebben alvast het proces opgestart bij Icann om die extensies zo snel mogelijk te bekomen.”
Vervreemding
Volgens EU-commissaris Neelie Kroes ervaren heel veel mensen het als ‘vervreemdend’ indien ze niet alle uitingen van hun eigen taal en cultuur op het internet kunnen gebruiken. Ze kondigde aan dit onderwerp later deze maand ook te zullen aankaarten bij Icann.
De beheerder van het domeinnaamsysteem organiseert, in samenwerking met EURid, een grote internationale meeting in Brussel op 20 juni.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier