Kroes wil meer spectrum voor wifi

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Eurocommissaris Neelie Kroes vindt dat er meer spectrum beschikbaar moet komen voor wifi. Ze baseert zich op een nieuwe studie die de populariteit van wifi aantoont.

Neelie Kroes vindt dat er meer spectrum beschikbaar moet komen voor wifi. Ze baseert zich op een nieuwe studie die de populariteit van wifi aantoont. 71 procent van alle draadloze dataverkeer in heel Europa werd via wifi-technologie naar de schermen van smartphones en tablets gebracht. Tegen 2016 zou dat percentage zelfs naar 78 procent doorstomen.

Volgens de studie kan het gecombineerd gebruik van wifi en andere ‘small cells’ de traditionele 3G- en 4G-netwerken ontlasten. Dat moet operatoren toelaten om “miljarden euro’s” te besparen aan kosten om die 3G/4G-netwerken te upgraden naar de capaciteitsnoden van de klanten.

Volgens Kroes is wifi een duidelijke win-win voor klanten én operatoren. “Ik ga ervoor zorgen dat de Europese Commissie het gebruik van wifi bevordert door meer spectrum beschikbaar te maken en de regelgeving te versoepelen”, klinkt het.

Drie aanbevelingen

In de studie worden drie concrete aanbevelingen geformuleerd. Zo denkt Europa dat het een goede zaak zou zijn om wereldwijd het spectrum van 5150 MHz tot 5925 MHz enkel voor wifi-gebruik te reserveren. In een tweede aanbeveling ijveren de onderzoekers er voor om de 2,6 GHz- en de 3,5 GHz-band volledig open te houden voor mobiel gebruik en overleg te plegen over toekomstige licentiemogelijkheden voor de 3,5 GHz-band en eventuele andere frequentiebanden waarvoor mobiele licenties zouden kunnen verleend worden. De studie beveelt ook aan om de administratieve lasten voor het inzetten van offloading-diensten en netwerken op openbare plaatsen te verminderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content