Kruising tussen smartphone en e-reader in de maak

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De Chinese fabrikant Onyx ontwikkelt een hybride toestel dat het midden houdt tussen een smartphone en een e-reader. Het is een toestel met de functionaliteiten van een Android-telefoon, en een scherm dat gebruik maakt van elektronische inkt.

De Chinese fabrikant Onyx ontwikkelt een hybride toestel dat het midden houdt tussen een smartphone en een e-reader. Het is een toestel met de functionaliteiten van een Android-telefoon, en een scherm dat gebruik maakt van elektronische inkt.

De huidige smartphone-schermpjes slorpen veel batterij op en zijn niet zo geschikt voor gebruik in direct zonlicht. E-reader displays, die gebruik maken van elektronische inkt of eInk, verbruiken veel minder stroom en lenen zich wel tot lezen in de zon. Maar e-readers hebben dan weer heel wat minder functionaliteiten dan smartphones.

Onyx zoekt nu naar de gulden middenweg. Het Chinese bedrijf heeft namelijk een prototype klaar van een Android-smartphone met een eInk-touchscreen van 4,3 inch, waarvan de batterij het ongeveer een maand lang uithoudt. Nadeel is wel dat het scherm niet overweg kan met kleur en met moeite bewegend beeld verdraagt.

Onyx wil het toestel in 2013 op de markt brengen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

BEST OF BOTH WORLDS 3 andere ‘hybrides’, die het beste van een smartphone/tablet en een e-reader proberen te combineren.

De Mirasol-technologie Deze techniek, ontwikkeld door Qualcomm, zorgt voor een lager energieverbruik dan LCD- of Amoled-schermen, en kan kleur en bewegend beeld tonen. De Zuid-Koreaanse Kyobo Reader was het eerste toestel dat deze techniek implementeerde, zonder veel succes: de e-reader kampte met lange laadtijden en verwassen kleuren. www.qualcomm.com/mirasol

De dualscreen-smartphone De e-paperfabrikant E Ink Holdings introduceerde afgelopen zomer een prototype van een smartphone met een dualscreen: LCD aan de voorkant, eInk-display aan de achterkant. Of en wanneer dit toestel op de markt komt, is nog niet duidelijk.

De e-reader met ‘gloeilamp’ Amazon, Barnes & Noble en Kobo hebben een schermverlichtingsfunctie ingebouwd in hun e-readers, respectievelijk de Kindle Paperwhite, de Nook Simple Touch met GlowLight en de Kobo Glo. De eerste twee apparaten zijn (nog) niet bij ons verkrijgbaar, de Kobo Glo wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content