Kunstenaars projecteren Snowden-hologram in New York na censuur door politie

Het Snowden-standbeeld © Mashable
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Nadat een standbeeld ter ere van Edward Snowden in New York door de autoriteiten gecensureerd en verwijderd werd, verving een groepje kunstenaars het door … een hologram met een foto van de originele sculptuur.

Drie anonieme kunstenaars installeerden vorige week een 40 kilogram zwaar plaasteren standbeeld van NSA-klokkenluider Edward Snowden in het New Yorkse park Fort Greene, op een zuil van het ‘Prison Ship Martyrs’ Monument’ dat herinnert aan de 11.500 Amerikaanse pow’s die op Britse schepen overleden tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783).

De sculptuur werd niet toevallig daar neergepoot, ‘om Snowden te situeren in de continuïteit van een geschiedenis die begon bij het onafhankelijk worden van dit land’, aldus de anonieme initiatiefnemers aan technologiesite Mashable. Concreet zijn dat ‘de idealen om in vrijheid te leven, zonder opgesloten of door je regering bespioneerd te worden’. Heel wat toeristen en New Yorkers lieten zich voor het kunstwerk fotograferen.

Standbeeld overdekt en dan verwijderd

Het standbeeld bleek de overheid echter tegen de schenen te schoppen. In eerste instantie toonden de gezagsdragers van de Big Apple nog enige clementie door het met blauw plastic te overdekken en de ‘Snowden’-inscriptie op de voet te overdekken.

Maar niet veel later werd de sculptuur door de NYPD en het Parks Department helemaal uit het straatbeeld verwijderd, omdat ‘eender welke niet goedgekeurde structuur in een stadspark illegaal is’, schrijft Mashable nog.

Het Snowden-hologram
Het Snowden-hologram© Mashable

The Illuminator

Dat deerde een andere groep kunstenaars, die zichzelf ‘The Illuminator’ noemen en zeggen niet gerelateerd te zijn aan het trio achter het originele beeld, niet. Op de plaats waar het oorspronkelijke standbeeld stond, projecteerden zij enkele uren na de verwijdering een hologram met een foto van de Snowden-sculptuur, dat tevoorschijn kwam uit een rookgordijn.

De kunstenaars omschrijven hun actie op een Tumblr-blog als ‘een boodschap aan de autoriteiten die de buste censureerden’. De makers van het originele beeld reageerden opgetogen: ‘Het was al inspirerend om bloemen te zien liggen aan het nu lege monument, maar toen een andere groep kunstenaars onze buste ‘herinstalleerde’ in de vorm van een hologram, waren we erg geëmotioneerd.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content