Kunstmatige intelligentie checkt Facebook Live

© Facebook

Facebook kijkt of kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen livestreams in de gaten te houden. Zo’n algoritme moet ‘naaktheid, geweld en andere dingen die niet passen’ opsporen. Joaquin Candela, directeur ‘machine learning’ bij Facebook, heeft dat donderdag gezegd.

Facebook gebruikt het systeem al tegen extremisme op geüploade video’s, maar test het nu ook op de streams van Facebook Live. Er zijn belangrijke uitdagingen, zegt Candela: ‘Ten eerste moet het algoritme snel zijn. Ten tweede moet je de juiste prioriteiten stellen, zodat een mens het ziet en kan verwijderen.’

Kritiek

Facebook ligt de laatste tijd onder vuur. Aan de ene kant werden historische foto’s verwijderd, zoals die van het beroemde napalmmeisje uit de Vietnam-oorlog, die te naakt zou zijn. Aan de andere kant zou Facebook te weinig hebben gedaan tegen nepnieuws tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Volgens de AI-directeur van Facebook, Yann LeCun, is het altijd moeilijk om de balans te vinden tussen filteren en censuur, tussen vrijheid van meningsuiting en fatsoen. ‘Die vragen gaan dieper dan de kunstmatige intelligentie die we kunnen ontwikkelen’, aldus LeCun.

(ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content