Kunstmatige intelligentie voor de niches

Pieterjan Van Leemputten

Infor bouwt enterprisesystemen maar wil zich onderscheiden van SAP en Oracle door specifiek te focussen op nichesectoren. De afgelopen jaren trok het bedrijf naar de cloud, nu is het tijd om die cloud ook te voorzien van een virtuele slimme assistent die -u raadt het al- uw werknemers efficiënter moet maken.

Infor is ondanks zijn 16.000 werknemers en 2,8 miljard dollar omzet (2016) niet de meest ronkende naam in het it-landschap. Het bedrijf werd opgericht in 2002 onder de naam Agilsys om zichzelf twee jaar later om te dopen tot Infor. Op die vijftien jaar tijd deed het al een veertigtal overnames, waaronder GT Nexus en Lilly Software Associates. Infor is zo een concurrent van Oracle en SAP geworden maar het wil zich daarbij onderscheiden door zijn enterprise software af te stemmen op tientallen nichemarkten. “De nuances voor elke sector en de aanpassingen die normaal enkel achteraf voorzien worden door consultants, willen wij aanbieden. Het is onze ambitie om de ‘last mile’ van industry functionality te bereiken en dat in een product te zetten, ” legt ceo Charles Phillips uit. “Dat is ook de manier om die nichesectoren naar de cloud te krijgen, want ze stappen pas over als hun kernfunctionaliteiten in de cloud draaien.”

Het bedrijf van Phillips investeerde naar eigen zeggen drie miljard dollar in de stap naar de cloud. Daarbij steunt het vooral op AWS. Al blijft de mantra wel dat het geen one size fits all wil aanbieden. Geen software waar u zelf nog maanden consultants voor moet inhuren om er aan te sleutelen. “Hoe complexer, hoe liever. We blijven lerende studenten.”

Anno 2017 is er cloud (goed voor 55 procent van Infors omzet), er is de focus op niche en door de vele overnames kan Infor bedrijven bovendien een netwerk van processen aanbieden. Dat omvat business intelligence en analytics, en voortaan ook kunstmatige intelligentie onder de merknaam Coleman, een eerbetoon aan Katherine Coleman Johnson, een natuur- en rekenkundige die onder meer de berekeningen maakte om de eerste Amerikaan naar de ruimte en later ook naar de maan te sturen. Haar verhaal wordt trouwens weerspiegeld in de recente film Hidden Figures.

Coleman is een ai-platform in CloudSuite, het cloudplatform van Infor. Het omvat machine learning om processen te verbeteren, predictive maintenance en aanbevelingen gebaseerd op verschillende datasets. Zo kan het systeem uw uitgaande facturen analyseren om financiële evoluties te voorspellen. Maar het kan ook nagaan welke werknemers het meest gemotiveerd zijn en wie overweegt om het bedrijf te verlaten. “Voor het merendeel wordt Coleman een functie in CloudSuite, wat onze gebruikers moet motiveren om de recentste versie te gebruiken,” licht Duncan Angrove, president van Infor toe. Voor sommige onderdelen, zoals het voorspellen van bepaalde zaken, betaalt u bij.

De bedoeling is dat Coleman beelden en natuurlijke taal kan herkennen. U kan dus al sprekend informatie uit het systeem verzamelen zoals u vandaag al vragen stelt aan Siri, Cortana of Google Assistant. Dat gebeurt voorlopig wel enkel in het Engels. “We gebruiken Amazon Lex om de gebruikerservaring te ondersteunen, ” zegt Soma Somasundaram, executive vicepresident voor r&d en productstrategie van Infor tegenover Data News. Dat is een chatbot framework dat Amazon eind vorig jaar lanceerde. “Naarmate Amazon Lex meerdere talen ondersteunt, zullen we die zelf ook ondersteunen met Coleman.” Op Nederlandstalige versie is het dus nog even wachten.

Niet on premise

Infor steunt voor zijn cloudaanbod hoofdzakelijk op Amazon. Zo wordt CloudSuite overal aangeboden waar AWS een regio bedient, maar niet 1 op 1. Het bedrijf gebruikt ook de datacenters van IBM en van lokale spelers (onder meer in Scandinavië), en AWS is bijvoorbeeld wel beschikbaar in China, maar daar biedt Infor zijn CloudSuite niet aan. In landen waar AWS niet aanwezig is, bijvoorbeeld in sommige landen in Zuid-Oost Azië, valt het terug op het AWS-datacenter in Singapore als de wetgeving dat toelaat.

Maar hoe zit het met Coleman (of CloudSuite) in zwaar gereguleerde sectoren waar data niet naar het buitenland mag gaan? Is er dan zoiets als een lokaal draaiende versie van de intelligente machine? “We kunnen zeker met zwaar gereguleerde sectoren om, ” zegt ceo Charles Phillips aan Data News. “Onder meer omdat we samenwerken met een cloudprovider (Amazon, nvdr) die in verschillende landen actief is. Maar zelfs in de sectoren waar dat gevoelig ligt, gaan we op termijn klanten naar de cloud krijgen. We hebben vandaag trouwens al enkele klanten die in zo’n situatie zitten waar we het toch mogelijk maken.”

In het kort is dat een ‘Neen, maar het is niet echt nodig.’ Een duidelijker antwoord volgt iets later wanneer vanuit de zaal een vraag komt over China, dat verbiedt dat data buiten de landsgrenzen gaat. “We zijn klaar om uit te rollen in China en we hebben er ook klanten, maar het gaat eerder om factoren die buiten onze controle liggen.” Aldus een diplomatische coo Pam Murphy. Of anders gezegd: de intelligente systemen van Infor zijn wereldwijd beschikbaar, behalve als het land in kwestie daar moeilijk over doet.

Wel near premise

Voor de Benelux kan Infor terugvallen op AWS-vestigingen in Ierland en Duitsland. Maar ook als de data echt in België moet blijven, kan dat. “Als de klant er specifiek om vraagt, dan zetten we het in een datacenter bij hem in de buurt, bijvoorbeeld in Antwerpen, en krijgt hij daar ook support op. We maken dan een private cloud specifiek voor die klant”, legt Benelux topman Jan van Dellen uit. Die lokale hosting loopt via partners van Infor, zoals Avaap en HCL. “De betrokken datacenters moeten natuurlijk wel te allen tijde gecertificeerd zijn door ons.”

Pieterjan Van Leemputten

“Als de klant er specifiek naar vraagt dan zetten we het in een datacenter bij hem in de buurt.” Jan Van Dellen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content