Kwalijke documenten op tafel in Intel-zaak

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Europese Commissie heeft in de antitrustzaak tegen Intel enkele belastende documenten naar buiten gebracht, waaruit blijkt dat de chipreus zijn machtspositie misbruikte bij de pc-fabrikanten.

De Europese Commissie heeft in de antitrustzaak tegen Intel enkele belastende documenten naar buiten gebracht, waaruit blijkt dat de chipreus zijn machtspositie misbruikte bij de pc-fabrikanten.

In mei van dit jaar legde de Europese Commissie een antitrustboete op aan Intel van 1,06 miljard euro. Intel zou zijn machtspositie misbruikt hebben om concurrenten de pas af te snijden. Het bedrijf meldde in juli dat het in beroep ging. Nadien stelde het dat de Europese Commissie haar bewijsvoering partijdig voerde en dat het bewijsmateriaal onvoldoende was.

Waarop de Europese Commissie nu enkele [extracten uit interne documenten en mails] van Intel-klanten als Dell, HP, Lenovo, NEC en Media Saturn Holding vrijgeeft, die weinig aan de verbeelding overlaten. Daaruit blijkt dat Intel dreigde met tegenmaatregelen als een klant zou overstappen naar AMD-chips en dat het bedrijf zelfs soms eisen oplegde voor hoeveel klant minimaal moest afnemen.

Zo blijkt uit een mail van Dell dat – bij een eventuele overstap van Intel naar AMD – kan gevreesd worden voor Intel-tegenmaatregelen “die ernstig zou kunnen zijn en zouden kunnen uitlopen op een impact op alle businesslijnen. Bij HP was het de verplichting dat het bedrijf minstens 95 procent van de cpu’s voor bedrijfsdesktops bij Intel zou aanschaffen. De pc’s AMD-chips bij HP mochten ook in geen geval via het kanaal worden verkocht, uit vrees kortingen bij Intel te verliezen. Acer werd door Intel betaald om lanceringen van AMD-pc’s uit te stellen. Ook bij Lenovo werd er op die manier onderhandeld, zo blijkt uit de extracten.

Intel reageert identiek als voorheen, zeggende dat de bewijsvoering van de Europese Commissie eenzijdig en partijdig is. De Commissie heeft volgens Intel documenten en getuigenissen op veel hoger niveau genegeerd. Ook is een deel van de verdediging van Intel gebaseerd op ‘schending van de mensenrechten’, lees: een probleem met de scheiding der machten. Eurocommissaris Neelie Kroes is volgens het bedrijf politiek benoemd, maar speelt in grootschalige antitrustzaken wel aanklager, rechter en jury.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content