“Kwaliteit mobiele netwerken in Brussel van kwaad naar erger”

© Belga
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

“De kwaliteit van de mobiele netwerken in Brussel is een groot probleem aan het worden”, vindt afscheidnemend ceo van Mobistar, Benoit Scheen. “Sinds de strenge gsm-stralingsnorm van 3 volt per meter van kracht werd, gaat het van kwaad naar erger met de dekking in de hoofdstad van Europa. Terwijl we in de rest van België steeds performantere netwerken krijgen, blijft Brussel achter, en is de dekking er intussen heel wat slechter dan in de meeste andere Europese hoofdsteden.”

“De kwaliteit van de mobiele netwerken in Brussel is een groot probleem aan het worden”, vindt afscheidnemend ceo van Mobistar, Benoit Scheen. “Sinds de strenge gsm-stralingsnorm van 3 volt per meter van kracht werd, gaat het van kwaad naar erger met de dekking in de hoofdstad van Europa.”

Enkele jaren geleden besloot het Brussels Parlement om de stralingsnorm voor gsm-masten in het Brussels gewest fors te verlagen van 20 volt per meter naar 3 volt per meter. Bedoeling was om de gezondheidsrisico’s van de straling te beperken, een argument dat zelfs volgens Test Aankoop kant nog wal raakt.

“Sinds de nieuwe norm van kracht is, gaat het stijl bergaf met de kwaliteit en met de dekking van de mobiele netwerken in Brussel”, vertelde afscheidnemend ceo Benoit Scheen op een bijeenkomst naar aanleiding van 15 jaar Mobistar. “Bovendien komt de verdere ontplooiing van mobiel internet in gevaar in de hoofdstad van Europa. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Volgens Scheen, die vanaf 1 september aan de slag gaat als Executive Vice President Europe bij France Télécom/Orange, hebben de Brusselse politici de negatieve gevolgen van de strenge stralingsnorm niet goed begrepen. “We hebben nochtans al vaak samen gezeten over het onderwerp, samen met de mensen van Proximus en Base.”

Naar eigen zeggen zou Mobistar alleen al 120 nieuwe gsm-masten moeten plaatsen in het Brusselse, om tot een zelfde dekkings- en kwaliteitsniveau te kunnen komen als vóór de verlaging. Alle operatoren samen zouden 400 antennes nodig hebben.

Dit terwijl het steeds moeilijker wordt om nog een bouwvergunning te krijgen voor een site. Sinds 2008 werden er nauwelijks nog vergunningen toegekend, “en bovendien moet je naast een bouwvergunning vandaag ook een milieuattest kunnen voorleggen.”

Kwaliteit
De topman van France Télécom vreest dan ook dat de kwaliteit van de Brusselse netwerken nog zal verslechteren. “Terwijl we in de rest van België steeds performantere netwerken krijgen, blijft Brussel achter, en is de dekking er intussen heel wat slechter dan in de meeste andere Europese hoofdsteden.”

De huidige maximumnorm van 3 volt per meter is tweehonderd keer strenger dan de WHO-norm, “en heeft bijna een pervers effect”, klinkt het nog bij Mobistar. “Immers, als het signaal van de antennes zwakker wordt, moet de telefoon overcompenseren, en absorbeert het lichaam van de gebruiker heel wat meer straling.”

Scheen wordt hierin onder meer bijgetreden door professor neurofysiologie Martin Zizi van de VUB. “Als er één consensus leeft onder academici, dan wel dat de straling van gsm-masten en basisstations sowieso meer dan laag genoeg is. Ze komt zelfs nooit maar in de buurt van grenzen die als aanvaardbaar worden afgedaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content