‘Kwart van Belgische bedrijfssoftware is illegaal’
Volgens BSA| The Software Alliance wordt 24 procent van de bedrijfssoftware in België zonder licentie gebruikt. De boetes die bedrijven daarvoor moeten betalen zijn in 2014 met 56 procent gestegen zegt de anti-piraterijorganisatie.
De stijging met 56 procent ten opzichte van 2013 is wel een beetje scheefgetrokken door enkele grote dossiers. Zo was er één Belgisch bedrijf dat 195.000 euro moest betalen omwille van het gebruik van illegale software. Het aantal uitgevoerde beslagen wegens illegale computerprogramma’s bleef gelijk. Maar volgens Patrick Viaene, manager anti-piraterij bij Microsoft en actief bij BSA België, zijn er nog steeds een heleboel ondernemingen die zonder de nodige licenties software gebruiken en “die voor een stevig bedrag tegen de lamp kunnen lopen”.
BSA is een organisatie die door grote softwarebedrijven zoals Microsoft, Adobe, IBM, Apple en anderen wordt ingeschakeld om te speuren naar bedrijven die hun software illegaal gebruiken. Tot voor kort gebeurde dat vrij hardhandig. De organisatie legde bedrijven plat en dreigde er mee computers in beslag te nemen tenzij er werd betaald. De laatste jaren hanteert de organisatie een zachtere aanpak nadat het onder meer door de rechtbank werd teruggefloten.
Hoeveel betalen Belgische bedrijven?
Maar BSA communiceert enkel de cijfers waarmee het de schijn wekt dat piraterij streng wordt beboet. Zo vraagt de redactie van Data News al jaren hoeveel invallen BSA precies doet, wat BSA weigert te beantwoorden.
Ook het totale kostenplaatje, hoeveel Belgische bedrijven aan boetes betalen, wordt steevast verzwegen. Of BSA dus echt veel controles uitvoert en hoge boetes oplegt, weten we niet. Dat de organisatie nu met de waarschuwing naar buiten komt is daarbij geen toeval. Deze week begint het namelijk een nieuwe campagne om bedrijven aan te zetten om de juiste softwarelicenties aan te schaffen.
Voorts blijkt uit het jaarlijkse interne rapport van BSA dat bedrijven in de textiel- en bouwsector het meest illegale software gebruiken. Een van de redenen is dat bedrijven in die sectoren relatief veel en specifieke software gebruiken, aldus Viaene. De autoverkoopsector volgt op de derde stek.(Belga / PVL)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier