Kwb en Recupel halen 16.000 oude gsm’s op

© Reuters

In twee weken tijd hebben de kwb (Kristelijke Werknemersbeweging) en Recupel samen 2.230 kilo aan oude gsm’s en gsm-laders opgehaald, of het equivalent van 16.000 gsm’s. “Dat is een kwart meer dan bij de inzamelactie van vorig jaar”, aldus de kwb dinsdag in een persbericht. In elektrische en elektronische apparaten zitten namelijk veel kostbare en zeldzame grondstoffen, zoals goud, kobalt of koper.

Tijdens de laatste twee weken van januari konden oude gsm’s worden achtergelaten in meer dan 370 inzamelboxen. “Met deze actie wil kwb de mensen bewust maken van het probleem”, aldus Wim Verlinde, algemeen voorzitter van kwb, in het persbericht. “Technologisch is het perfect mogelijk om bijna alle aanwezige grondstoffen uit een gsm te recupereren, alleen geraken ongebruikte gsm’s en andere kleine elektrische en elektronische apparaten niet waar ze horen.”

Volgens kwb heeft een Belgisch gezin gemiddeld twee tot vier oude gsm-toestellen ongebruikt in de lade liggen. Met de inzamelactie wil kwb mensen ertoe aanzetten om in de toekomst sneller hun oude apparaten in het containerpark, de Kringloopwinkel of de elektrohandel in te leveren.

Kwb werkt samen met Recupel voor de inzameling en verwerking van de afgedankte apparaten. “Recupel staat garant voor een veilige en milieuvriendelijke ontmanteling van alle toestellen binnen België. We zijn dankbaar dat kwb deze gsm-actie opnieuw heeft ondernomen en het belang onderstreept van het correct afdanken van oud elektro”, aldus Peter Sabbe, algemeen directeur van Recupel.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content