Larry Ellison: “IBM en SAP staan nergens in de cloud”
“IBM en SAP waren tot voor kort onze grootste concurrenten, maar we komen die bedrijven nauwelijks nog tegen op de markt”, vertelde Oracle oprichter en huidig cto Larry Ellison aan de vooravond van Oracle Open World in San Francisco. “Op cloud-gebied staan ze nergens.”
Het centrum van San Francisco kleurt rood deze week. Oracle organiseert immers zijn jaarlijkse mega-event Oracle Open World in het hart van Silicon Valley. Verspreid over vijf dagen worden er 60.000 bezoekers verwacht in en rond het Moscone Convention Center, en die mensen worden opgevangen door liefst 3.000 verschillende sprekers uit alle hoeken van de wereld.
Tijdens zijn druk bijgewoonde openingskeynote, die zoals verwacht volledig aan cloud computing was gewijd, deed oprichter en huidig cto Larry Ellison van Oracle enkele straffe uitspraken. Zo vroeg de flamboyante en steenrijke zakenman zich luidop af hoe het met zijn twee grootste concurrenten was gesteld, IBM en SAP.
“We komen die twee bedrijven niet vaak meer tegen, en dat is toch een beetje een shock”, klonk het. “IBM was het strafste bedrijf ooit, maar het staat nergens in de cloud. Idem dito voor SAP, dat toch de grootste applicatieboer is in de wereld. Het is intussen zo ver gekomen dat we zelfs geen aandacht meer schenken aan die spelers.”
De aanbieders die Ellison en co. wél geregeld tegenkomen op de (cloud)markt zijn Amazon, Microsoft en in mindere mate Google. Voor Microsoft had Larry zelfs enkele complimenten opgespaard. “Microsoft is het enige bedrijf dat, net zoals Oracle, volledig de switch gemaakt heeft naar de cloud, en dat net zoals wij agressief concurreert in de drie cloud-domeinen: software as a service (saas), platform as a service (paas), en infrastructure as a service (iaas).”
Ellison zwaaide ook met cijfers die toonden hoeveel saas-klanten Oracle het voorbije jaar heeft binnengehaald. Wat aantallen betreft, zit zijn bedrijf momenteel op gelijke hoogte met Workday (erg populaire hr- en financial management software in de cloud), en moet het enkel Salesforce nog laten voorgaan.
Cloud computing
Net zoals andere traditionele it-giganten moet Oracle de transitie maken van on premise computing naar cloud computing. Oracle is groot geworden met de verkoop van databases en enterprise software die klanten uitrolden binnen de bedrijfsomgeving, maar dat -erg winstgevende- model staat onder druk omdat steeds meer klanten software en infrastructuur huren bij bedrijven als Amazon en Google.
Net zoals dat het geval was bij de ‘oude concurrenten’ IBM en SAP, heeft Oracle trouwens pas laat ingezien dat het geweer van schouder moest worden veranderd, eigenlijk pas toen de inkomsten uit on premise begonnen te stagneren. En hoewel de cloudbusiness van het bedrijf alsmaar sneller groeit dezer dagen, staat hij nog lang niet op het niveau van wat Oracle on premise deed en doet.
“Op zich is dat geen probleem”, wist Larry Ellison nog. “Cloud is een jonge business, waarin er nog heel wat mogelijk is. On premise gaat ook niet zomaar verdwijnen. De twee zullen nog zeker 20 jaar naast elkaar blijven bestaan.”
“Momenteel draaien de grootste cloud-bedrijven een omzet van 6 miljard dollar”, legde de cto uit, daarmee verwijzend naar Salesforce, “terwijl de grootste technologiebedrijven afklokken op bedragen tussen de 38 en de 100 miljard dollar.”
Toch begrijp Ellison intussen als geen ander dat cloud het landschap ingrijpend heeft veranderd. Daarom ook dat zijn bedrijf de hele portfolio heeft herwerkt en herschreven op maat van de wolk.
“We hebben meer gedaan dan het herschrijven van onze business apps. Ook onze middleware moest op cloud-leest worden geschoeid, net als onze database-technologie. Na tien jaar hebben we dat proces zo goed als afgerond. Oracle is klaar voor de next step.”
Oracle heeft wereldwijd 420.000 klanten. Ongeveer 20 procent daarvan zou intussen clouddiensten afnemen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier