Laserprinters voor kleine werkplekken
We testen zes laser- en led-printers die bedoeld zijn voor thuiswerkers en kleine werkplekken. Hoe brengen deze instapmodellen het er vanaf in de snelheids- en kwaliteitstesten?
We vroegen fabrikanten om een instapmodel laserprinter met een maximale prijs van driehonderd euro. Kleur of monochroom maakte daarbij niet uit. Uiteindelijk ontvingen we drie monochrome en evenveel kleurenprinters waarvan de aankoopprijs varieert van 89 euro tot 289 euro (btw inclusief). De geteste printers zijn bedoeld voor een gemiddeld maandelijks afdrukvolume van duizend tot iets meer dan drieduizend pagina’s.
De gemiddelde paginakostprijs van deze laserprinters blijkt in de praktijk niet wezenlijk te verschillen van die van recente inkjetprinters uit het hogere marktsegment. U kan dus niet stellen dat één van beide printtechnieken ‘beter’ is dan de andere. Wel is het zo dat laserprinters meer geschikt zijn om er grotere volumes te printen en dat ze dit gemiddeld sneller doen dan inkjetprinters.
Iets om rekening mee te houden: laser- en led-printers verbruiken veel méér energie dan inkjetprinters. Twee- à driehonderd watt tijdens het printen is normaal. In ruststand valt het verbruik gelukkig terug naar een normaal niveau tussen 10 en 40 Watt. In slaapstand daalt het nog verder tot typisch minder dan een Watt.
Testmethode
De test bestaat uit drie hoofdonderdelen: een kwaliteits- en snelheidstest, en punten voor de functionaliteit van het apparaat. Voor de kwaliteitstest gebruiken we gestandaardiseerde testprints voor het bepalen van de effectieve resolutie, de nauwkeurigheid van de papierverwerking en de kwaliteit van monochrome en kleurenafdrukken, met inbegrip van fotoprints. Dat geeft ons een kwaliteitsscore. De printsnelheid meten we met diverse testdocumenten, waaronder ISO/IEC 24735 (2009) testprints die de fabrikanten zelf gebruiken voor het adverteren van printsnelheden. Wij voeren de snelheidsmetingen wel op een meer realistische manier uit dan dat de fabrikanten dat zelf doen. Deze snelheidsmetingen gebruiken we voor het bepalen van de snelheidsscore. Ten slotte geven we punten op meer dan zestig technische criteria, wat resulteert in een technische score. In de prestatiescore weegt de technische score voor vijfendertig procent door, de snelheidsscore voor dertig procent en de kwaliteitsscore voor vijfendertig procent.
Gebruikskosten
De door ons berekende paginakostprijs voor zwarte en kleurenprints houdt uitsluitend rekening met de prijs van de XL-tonercartridges, drum(s) en andere ‘consumables’ en de door de fabrikant opgegeven levensduur ervan. De werkelijke kostprijs van een afdruk ligt echter iets hoger, want in de praktijk moet u ook nog rekening houden met de kostprijs van de printer zelf, van het gebruikte papier en met de levensduur van het apparaat. Omdat die elementen zo sterk variëren en soms ook moeilijk te voorspellen zijn (bijvoorbeeld levensduur) houden we er geen rekening mee in onze berekeningen. In feite is de door ons berekende paginakostprijs (terug te vinden in de tabel op onze website) dus de minimale gebruikskost!
Brother HL-L2350DW
Toevallig gebruiken we zelf al jarenlang probleemloos de voorganger van deze goedkope monolaserprinter, de HL-L2340DW. De typeaanduiding ging na al die jaren met een tientje omhoog en ook uiterlijk is er zeer weinig verschil tussen het oudere en het nieuwere model. Wel verdubbelde het werkgeheugen van 32 naar 64 MB. Deze laserprinter is niet zo compact en licht als de HP LaserJet Pro M15w, maar veel scheelt het niet. Het lage gewicht is mede te verklaren door het feit dat het chassis grotendeels uit grijze en zwarte kunststof bestaat. Het eenregelig lcd-scherm en de manier van bedienen (met simpele drukknoppen) bleef hetzelfde. Dat geldt ook voor de 1.200 dpi afdrukresolutie en opgegeven afdruksnelheid van dertig pagina’s per minuut enkelzijdig, en vijftien ppm dubbelzijdig. Verbindingen gebeuren via USB 2.0 of Wireless-B/G/N in de 2,4 GHz wifi-frequentie.
Drum en toner zitten samen in één cassette die u met één hand langs een klep op de voorzijde in de printer schuift. Als de starttoner op is, kan u een nieuwe toner wel apart van de drum vervangen, dit tot drie keer als u de XL-toner koopt die drieduizend afdrukken meegaat. Via WPS is deze printer snel met een router verbonden. Hij is binnen de twee minuten gebruiksklaar. Een dvd met drivers en hulpsoftware is meegeleverd, maar Windows 10 vindt deze printer sowieso automatisch. U kan hem overigens ook volledig mobiel aansturen, via AirPrint, Mopria of Brother iPrint & Scan. Een sticker op de bovenkant bevat een QR-code waarmee u de apps downloadt.
Via de ingebouwde websserver vraagt u informatie op, wijzigt u allerlei standaardinstellingen en vernieuwt u de firmware (ook in het Nederlands). Die server is standaard niet SSL-beveiligd, al kan u dat via het beheer wel instellen. In de aanschafprijs is een starttoner van slechts zevenhonderd pagina’s inbegrepen.
Printen gaat behoorlijk snel, veel sneller dan de vergelijkbaar compacte HP-printer. De kwaliteit van de zwart-wit afdrukken is zeer goed, maar de paginakostprijs is vergelijkbaar met die van de dure HP-printer.
Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 104
Prestatiescore: 83/100
HP LaserJet Pro M15w
De HP LaserJet Pro M15 en M28-serie behoren tot de kleinste laserprinters en zijn bedoeld voor kleine werkplekken van maximaal drie gebruikers. Deze nieuwe generatie is dertig procent kleiner dan de vorige. Toch haalt ze snelheden tot achttien à negentien pagina’s per minuut (ppm). De M28-serie is een compacte multifunctional die ook kopieert en scant. Wij testten de nog kleinere M15w die alleen print. Het plastic toestel is alleszins met voorsprong de kleinste en lichtste printer in deze test.
De LaserJet Pro M15w werkt via een USB 2.0-aansluiting (kabel is meegeleverd) of over het netwerk via een Wireless-B/G/N verbinding (alleen 2,4 GHz frequentie). Printen gebeurt aan maximaal 600 DPI. WiFi Direct Printing en mobiel printen via Google Cloud Print, Mopria en Apple AirPrint worden allemaal ondersteund. Met de mobiele app van HP kan u bijvoorbeeld een document fotograferen en direct printen; op die manier scant u, zelfs al is dit geen multifunctional. Deze printer wordt geleverd met een starttoner die maar driehonderd pagina’s meegaat. Een nieuwe tonercartridge gaat duizend pagina’s mee.
De printsnelheid is redelijk en de printkwaliteit is zeer goed, maar de paginakostprijs is hoog. Op onze website staat een uitgebreide review van deze kleine laserprinter.
Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 74
Prestatiescore: 63/100
Kyocera ECOSYS P2235dw
Kyocera richt zich met zijn ECOSYS printers expliciet op de bedrijvenmarkt. De P2235dw is een mono-instapmodel. Het is een betaalbare desktoplaserprinter met een afdrukresolutie tot 1.200 dpi en een opgegeven afdruksnelheid van 35 ppm. De printer werkt via Gigabit Ethernet, Wireless-B/G/N in de 2,4 GHz frequentie en USB 2.0. Er bestaat een verder identieke ‘dn’ versie zonder draadloos netwerk. WiFi Direct Printing, Apple AirPrint en mobiel printen met Google Cloud Print, Kyocera Mobile Print en Mopria (Android) zijn mogelijk. Verder heeft deze printer een ingebouwde e-mailserver. De ingebouwde webserver Kyocera Command Center RX is beveiligd met de nieuwste technologie, met inbegrip van een geldig beveiligingscertificaat. Deze printer heeft dezelfde uitgebreide waaier aan netwerkprotocollen als alle andere ECOSYS-printers, iets wat vooral van belang is voor grotere bedrijven.
Er is geen lcd-scherm, maar wel een eenvoudig bedieningspaneel rechtsboven naast de papieruitvoer met verlichte tiptoetsen. Na het inschakelen start de printer direct met het laden van de toner in de ‘devoloping unit’. Die procedure duurt iets meer dan tien minuten; de printer maakt daarbij vrij veel lawaai. Nergens wordt hierover in de documentatie iets gezegd, zodat het aanvankelijk lijkt alsof er iets scheelt. Maar uiteindelijk komt het goed, wordt de printer weer stil en brandt de standby-led groen.
Windows 10 herkent de printer probleemloos. De Kyocera Mobile Print app, die in tegenstelling tot de rest van de software en de printer zelf niet in het Nederlands werkt, heeft directe links tot cloudopslag van Box, Dropbox, OneDrive, Evernote en Google Drive. In de aankoopprijs is een starttoner van duizend pagina’s begrepen. Vervangtoners hebben een capaciteit van drieduizend pagina’s. De paginakostprijs is even laag als bij de OKI-printer. Printsnelheid en afdrukkwaliteit zijn gewoon goed.
Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 189
Prestatiescore: 79/100
Kyocera ECOSYS P5021cdw
Dit is in essentie de kleurenuitvoering van de P2235dw. Omdat er vier toners in de zijkant schuilgaan (zwart, cyaan, magenta en geel), is dit een grotere en veel zwaardere printer, al past hij nog net op een stevige bureautafel. De opgegeven printsnelheid bedraagt 21 ppm voor kleur zowel als zwart-wit, met een maximale resolutie van 1.200 dpi, al is 600 dpi de standaard in de fabriek geconfigureerde afdrukkwaliteit. Voor de rest zijn de kenmerken hetzelfde als bij de P2235dw. De vier kleurentoners zijn vooraf geïnstalleerd achter een klep aan de zijkant van de printer. Trek de tapes uit de toners, verwijder de waarschuwingstape en zet dan de printer aan. Kies de taal van het lcd-display. De drum wordt vernieuwd, een proces dat een vijftal minuten duurt. De printer produceert hierbij allerlei geluiden, maar maakt tijdens dit proces veel minder lawaai dan zijn broertje. Voor de rest is alles hetzelfde als bij de monochrome versie.
Deze printer wordt met een starttoner van ongeveer twaalfhonderd pagina’s geleverd. Vervangtoners bestaan in twee capaciteiten: twaalfhonderd of 2.600 pagina’s (XL). De kleurenvariant is iets trager dan de mono-versie, maar biedt wel een hoge printkwaliteit, zowel in zwart-wit als in kleur. Kleurenafdrukken zijn het goedkoopst van alle geteste apparaten en ook de kost van monochrome pagina’s behoort tot de laagste van het testveld.
Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 198
Prestatiescore: 81/100
OKI C332dnw
Dit instapmodel uit het uitgebreide OKI-gamma is bedoeld voor werkgroepen van één tot vijf gebruikers. Er is een dn-model met Gigabit Ethernet zonder wifi en het door ons geteste dnw-model met Wireless B/G/N. De draadloze module past in een gemakkelijk bereikbaar klepje aan de rechterzijkant van de printer, zodat de C332dn ook achteraf nog eenvoudig van wifi kan worden voorzien. De opgegeven printsnelheid is 26 ppm in kleur en tot 30 ppm in zwart-wit met een maximale resolutie van 1200 x 600 dpi. De vier tonercartridges passen naast elkaar horizontaal in de printer en zijn al in de brede drumcassette geïnstalleerd. U moet ze wel nog openen door bij elke kleur een blauwe schakelaar naar rechts te verplaatsen. Om alles te bereiken, klapt u de bovenkant van de printer helemaal open. Deze horizontale configuratie van de toners en drumcassette zorgt ervoor dat de printer redelijk laag blijft, maar wel erg lang is (meer dan 50 cm). Hij past wel degelijk op een normaal bureau, maar neemt dan bijna de volledige diepte in beslag.
Alle bedieningsknoppen zijn rechts vooraan op de bovenkant gegroepeerd, onder een tweeregelig monochroom blauw lcd-scherm. De volledige installatie duurt maar enkele minuten. Windows 10 vindt de C332 zelf en verwijst zelfs naar de OKI Print Experience app in de Microsoft Store, maar die is niet langer beschikbaar. Wel is de mobiele-afdrukkenapp van OKI verkrijgbaar voor Android en iOS. De C332 heeft een uitgebreide, optioneel met TLS/SSL beveiligde webinterface waarmee u alle informatie opvraagt en alles configureert. Het printermenu zelf kan men in het Nederlands configureren, maar de webinterface is alleen Engelstalig. Het viel ons op dat de web UI niet helemaal perfect werkte in recente versies van Chrome en Edge, omwille van een of andere Javascript-fout. In IE en Firefox werkt alles wel naar behoren.
OKI heeft gewone toners met een capaciteit van vijftienhonderd pagina’s en XL-varianten die gemiddeld drieduizend A4-pagina’s printen in kleur en drieduizendvijfhonderd in zwart-wit. De meegeleverde starttoner houdt het wel maar duizend pagina’s vol. Volgens OKI is de C332 de snelste kleurenprinter in zijn prijssegment. Het is in elk geval de snelste in deze review. In de kwaliteitstesten scoort deze printer het best van alle kleurenprinters en in mono vrijwel even goed als de daar winnende Xerox-printer. De paginakostprijs is laag, vooral dan bij monochrome afdrukken.
Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 179
Prestatiescore: 94/100
Xerox Phaser 6510V/DN
Xerox heeft een uitgebreid gamma printers voor alle segmenten van de zakelijke markt. De Phaser 6510 is een betaalbare led-kleurenprinter voor thuiswerkers of werkgroepen van twee tot zeven gebruikers. Het apparaat gebruikt vier toners (zwart, geel, cyaan en magenta) die eenvoudig zelf te verwisselen zijn via een klep op de voorkant boven de multifunctionele papierlade. De printer past op een bureaublad, maar het blijft een relatief omvangrijk en zwaar apparaat. Er zijn drie modellen: een goedkopere ‘N’ versie die enkelzijdig print, de iets duurdere ‘DN’-variant die automatisch dubbelzijdig print en een nog iets duurdere ‘DNI’-versie met dubbelzijdig printen en wifi standaard ingebouwd (bij de twee goedkopere modellen kan u wifi toevoegen via een optionele kit). Die drie modellen bestaan ook in een multifunctionele WorkCentre-versie.
Deze zes modellen delen dezelfde ‘consumables’, zoals de vernieuwde Xerox EA-toner, die kleinere tonerdeeltjes heeft zodat ook fijne details tot 1200 x 2400 dpi geprint kunnen worden. Deze toner produceert bovendien minder afval en smelt bij lagere temperaturen, waardoor de printer minder energie verbruikt. WiFi Direct Printing, Apple AirPrint (iOS & OS X), e-mail printen, FTP printen en mobiel printen met Google Cloud Print, Xerox Print Plugin voor Android en Mopria (Android) zijn mogelijk. Kleurafdrukken kan u kalibreren volgens het Pantone-procedé.
De installatieprocedure neemt niet meer dan een drietal minuten in beslag. Windows 10 vindt de Phaser 6510 automatisch. Geavanceerde instellingen en netwerkbeheer regelt u in een browser met behulp van de Xerox Embedded Web Server. De web UI is een van de meest verzorgde printer-UI’s die we al tegenkwamen: overzichtelijk, volledig responsief en ook bruikbaar op een mobiel scherm. Wel werkt de interface alleen in het Engels.
Met de Xerox ‘levenslange’ garantie verlengt u de initiële fabrieksgarantie van twaalf maanden met een jaar op voorwaarde dat u jaarlijks een volledige set toner in de laatste zestig dagen van de lopende garantieperiode koopt. De starttoner drukt vijftienhonderd pagina’s in zwart en duizend in kleur. Xerox heeft voor de Phaser 6510 tonersets met een capaciteit van ongeveer duizend, 2.500 en 5.500 pagina’s. Printsnelheid en -kwaliteit zijn zeer goed, maar de paginakostprijs is aan de hoge kant.
Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 239
Prestatiescore: 94/100
Conclusie
Als we met alles rekening houden (aankoopprijs, gebruikskost, kwaliteit, snelheid) dan is de OKI C332dnw de duidelijke testwinnaar. Ook de Xerox Phaser scoort heel hoog in de benchmarks, maar heeft een iets duurdere paginakostprijs. Houdt u het liever licht en compact en hebt u geen kleur nodig, dan is de Brother HL-L2350DW een interessante keuze, al moet u dan niet té veel printen want zijn paginakostprijs ligt bijna dubbel zo hoog als bij de OKI-printer.
Raadpleeg de tabel op onze website http://datanews.knack.be/laserprinters2019 voor gedetailleerde productinformatie en uitgebreide testcijfers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier