LDD-parlementslid beschuldigt BSA van afpersing
Vlaams parlementslid en ondernemer Peter Reekmans (LDD) waarschuwt de kmo’s in Vlaanderen voor de “afpersingspraktijken” van de Business Software Alliance (BSA), de vereniging van commerciële softwarefabrikanten.
Vlaams parlementslid en ondernemer Peter Reekmans (LDD) waarschuwt de kmo’s in Vlaanderen voor de “afpersingspraktijken” van de Business Software Alliance (BSA), de vereniging van commerciële softwarefabrikanten.
“De activiteiten van BSA hebben niets meer te maken met het opsporen van illegale software, maar zijn erop gericht om via dadingen grote sommen geld af te troggelen van bedrijven”. Dat zegt Reekmans in een persbericht. De LDD’er zette zijn oproep gisteravond ook kracht bij in de studio’s van Terzake op de VRT. Dat interview werd voorafgegaan door een scherpe reportage, waarin een zaakvoerder getuigt over zijn ervaringen met de BSA.
De BSA legt meestal ‘beslag inzake namaak’ na een anonieme tip over het gebruik van computerprogramma’s zonder wettelijke licentie. Het beslag wordt toegekend op basis van eenzijdig verzoekschrift, zoals BSA-advocaat Steven De Coster vorig jaar nog uitlegde aan Data News.
Reekmans heeft echter zware bedenkingen bij de praktijken van BSA. “Ze vallen in ware gestapo-stijl binnen bij bedrijven en er wordt meteen met bewarend beslag van de computers gedreigd. Bedrijven stemmen bijna altijd in met een dadingsvoorstel dat vaak tot meerdere tienduizenden euro’s oploopt”, stelt de LDD’er.
Schrijnend is het voorbeeld dat in de VRT-reportage wordt aanhaald door een zaakvoerder. Op afgedankte pc’s die het bedrijf had staan, stond er nog ergens een WordPerfect-versie van 1987. “Daar moesten wij ook voor betalen, want die licentie had ik niet meer,” klinkt het hoofdschuddend.
Continuïteit Reekmans roept de kmo’s op om niet meteen in te gaan op het dadingsvoorstel van BSA. Hij baseert zich daarvoor op een recent arrest van het hof van beroep van Brussel. Volgens dat arrest bestond de anonieme bron niet en werden de controles onwettig uitgevoerd. “Ik wil helemaal geen pleidooi houden voor illegale software, maar de afpersing van bedrijven door BSA moet stoppen. Deze controles hebben niets meer te maken met het opsporen van illegale software, maar is een lucratieve business van een advocatenkantoor geworden”, besluit de LDD’er.
Bij ondernemersorganisatie Unizo is de grote zorg vooral dat er bij de BSA-acties vaak beslag gelegd wordt op de ict-infrastructuur (of wordt overgegaan tot verzegeling). “De wet biedt die mogelijkheid, maar technisch is dat volgens ons niet noodzakelijk”, vertelde Antoon Schockaert van Unizo ons vorig jaar. Het brengt enkel de continuïteit van het bedrijf in gevaar.” BSA betwistte dat toen.
BSA stelt vandaag in een reactie dat “alle juridische acties die de BSA uitvoert conform de Belgische wetgeving zijn en het resultaat van een bevelschrift tot inbeslagname inzake namaak uitgevaardigd door een rechter. Dat bevelschrift is gebaseerd op een tip. Deze tips zijn soms van een anonieme bron, maar een juridische actie kan ook voortkomen uit andere bronnen zoals eigen onderzoek van BSA leden-softwarefabrikanten of tips van ICT handelaars die oneerlijke concurrentie vermoeden bij een klant.” BSA, zo klinkt het nog, zal deze tips verder opvolgen met juridische acties.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier