‘Leger verzamelde heimelijk op grote schaal data in Nederland’

© Defensie.nl

Het Nederlandse leger heeft sinds de corona-uitbraak heimelijk op grote schaal informatie verzameld over de Nederlandse samenleving en die geduid en verspreid in rapporten. Dat stelt de krant NRC na onderzoek. Militairen zouden zich maandenlang hebben verdiept in het gedrag van organisaties als Viruswaanzin en de Gele Hesjes.

Volgens de NRC werd ook het als ‘alternatief’ aangeduide medium Jensen.nl in de gaten gehouden, en werden er gegevens verzameld over de distributiepunten van de papieren uitgave De Andere Krant en de branden in de 5G-zendmasten.

De krant schrijft dat grote hoeveelheden data over de meest uiteenlopende onderwerpen in een door Defensie gebouwd computersysteem belandden om er geautomatiseerd een coronagolf of maatschappelijke onrust mee te voorspellen. Dat komt naar voren uit een reconstructie van het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC). Defensie richtte dit half maart op om zicht te krijgen op de coronacrisis en de verspreiding van desinformatie.

Op eigen initiatief gehandeld

Volgens de NRC is het omstreden dat een krijgsmacht op eigen grondgebied onderzoek doet naar de eigen bevolking, ‘ook omdat Defensie op Nederlands grondgebied niet veel mag. Ze mag bijvoorbeeld de politie, een ministerie of inlichtingendienst bijstaan als die erom vraagt. Militairen handelen dan volgens de regels en onder toezicht van die instantie. In dit geval handelt het LIMC op eigen initiatief’, schrijft de krant.

Defensie reageert dat de militairen niet naar individuen kijken omdat ze dat niet mogen, dat ze uitsluitend open bronnen gebruiken en dat hun analyses alleen voor intern gebruik zijn. Volgens de NRC blijkt uit het onderzoek echter dat het LIMC al vanaf de start de analyses deelde met bijvoorbeeld terrorismecoördinator NCTV en de Nationale Politie. ‘Het LIMC maakt naast open bronnen ook gebruik van semi-gesloten bronnen, gedragsanalyses en informatie afkomstig van militaire liaisons in bijvoorbeeld de ziekenhuizen en verpleeghuizen. Ook staan vertrouwelijke bronnen genoemd in documenten, zoals het interne registratiesysteem van de politie en een technische briefing bij een ministerie’, aldus dekrant.

Partner Content