Lenovo’s Yoga Book schrapt fysieke toetsen
Aan de vooravond van IFA stelt Lenovo zijn Yoga Book voor. Een 2-in-1 toestel waarbij het toetsenbord dubbelt als notitieblok. Een gewaagde, maar volgens Lenovo berekende, zet.
Dun, licht, met Android of Windows 10 en met een focus op productiviteit. Dat is de Yoga Book in een notendop. Al is het Halo Keyboard meteen de voornaamste feature van de tablet/notebook. Lenovo kiest voor een toetsenpad zonder fysieke toetsen, maar wel een virtueel verlicht klavier met haptic feedback (trilling als je tikt).
Noteren op papier
Dat toetsenpad dubbelt als tekenvlak, zo kan je met de meegeleverde stylus tekenen en schrijven op het toetsenbord. “Maar wie graag schrijft, doet dat liefst op papier, niet op een glazen plaat,” geeft Jeff Meredith, bij Lenovo verantwoordelijk voor de Android Chrome Computing Business Group, toe. “Daarom kan je hier je notitieboekje op het touchpad leggen en registreert de Yoga Book wat je schrijft.” Zo kan je je nota’s zowel op papier als op je tablet tegelijk maken. Volgens Lenovo registreert de Yoga Book de stylus tot een papierdikte van 10 millimeter.
Specificaties en prijs De Yoga Book is 9.6 millimeter dik, het scherm alleen meet 4,05 millimeter dikte en weegt 690 gram. Het 10 inch toetsenbord is lichtgevend en daarboven zit een 1920X1200 FHD IPS 10.1 inch scherm. Onder de motorkap vinden we 4 gigabyte RAM, 64 GB opslag en een MicroSD-slot dat tot 128 gigabyte aan kan. Lenovo belooft een batterijduur van 15 uur.
Door het toestel zo dun te maken, bespaart Lenovo wel op aansluitingen. Er is een 3,5mm audio-aansluiting. Twee Micro-USB 2.0 aansluitingen en een micro HDMI-aansluiting. Het toestel is dus ideaal voor in de les of in een meeting. Maar op kantoor of thuis heb je vermoedelijk wel tussenstukjes nodig om een muis of groter scherm aan te sluiten. Het toestel is vanaf september te koop in Europa voor 499 euro (Android 6.0) of voor 599 euro op Windows 10.
Drie jaar aan gewerkt
Een laptop zonder fysieke toetsen is een heel riskante zet. Op tablets en smartphones zijn we de trend al even gewoon. Maar wie echt stevig wil doortypen wil de feedback van echte knoppen. Maar Lenovo ziet het als een berekende zet.
“We hebben drie jaar aan dit toestel gewerkt en twee jaar om de haptic feedback juist te krijgen”, zegt Meredith. “Op een 10 inch toetsenbord raak je met grote handen de spatiebalk bijvoorbeeld vaak te laag, maar we registreren het wel correct ook al tik je net te laag.” Volgens Lenovo probeert het toestel je handelingen te voorspellen om een echt toetsenbord zo goed mogelijk te simuleren.
Voor wie is de Yoga Book? Lenovo haalt tijdens de voorstelling aan dat het onder meer mikt op studenten en mensen die productief willen zijn met hun tablet of 2-in-1. “Maar we willen het niet binden aan een doelgroep. Als we zeggen dat het voor twintigers is, dan zullen veertigers het misschien ook willen omdat ze jong willen zijn. Het is zeker geen toestel voor iedereen, maar welk product is dat wel?”
Niche of de toekomst?
We vermoeden dat dit toestel zal staan of vallen met hoe comfortabel het Halo toetsenbord is om mee te werken. Lenovo deed overigens zelf de test. Volgens het bedrijf haalt het Halo toetsenpad 151 tekens per minuut. Op een normaal toetsenbord zijn dat er 169, op een 10 inch fysiek toetsenbord ligt dat op 149.
Data News kon het toestel nog niet testen maar wel van dichtbij bekijken. Qua design zit Lenovo zeker goed. De Yoga Book is dun, het aluminium magnesium alloy omhulsel ziet er mooi uit en ook over de drievoudige scharnier is duidelijk nagedacht. Dat in combinatie met een prijs die vrij scherp is ten opzichte van andere premium tablets en 2-in-1’s doet doet ons vermoeden dat Lenovo misschien wel de sweet spot heeft gevonden voor wie twijfelt tussen een tablet en een lichte laptop.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier