Leterme zijn dood, is Bellens zijn brood?

De val van de regering betekent zo goed als zeker witte rook voor een tweede termijn voor Belgacom ceo Didier Bellens.

De val van de regering betekent zo goed als zeker witte rook voor een tweede termijn voor Belgacom ceo Didier Bellens.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat politici van allerlei pluimage zich zullen uitspreken over het lot van Belgacom op het moment dat de staatsoverleveringsdrang alle energie wegzuigt. In principe moet de koppensneller Russell Reynolds tegen volgende week vrijdag 25 juli met een kandidaat op de proppen komen. Dat had de tijdens de laatste ministerraad moeten zijn voor het zomerreces. Grappig detail is dat die 25ste de halfjaarresultaten van Belgacom worden aangekondigd. Dat gebeurt op een persconferentie, voorgezeten door Bellens, uiteraard. Het lijkt er dus op dat hij, mede dank zij de politieke impasse, nog eens voor vijf jaar Belgacom mag leiden. Niemand wil immers zijn nek uitsteken. Ook al was de nek van Bellens al behoorlijk voor de bijl gegaan.

En als Didier Bellens het nog eens vijf jaar volhoudt, dan wordt hij zo goed als zeker baron. Zo gaat dat. Want België mag dan op apegapen liggen, net op de dag dat premier Yves Leterme zijn ontslag aanbiedt, wordt alweer een lijstje met vijftien edelknapen geproduceerd.

Behoorlijk lang geleden trouwens dat nog een topman uit een ict-bedrijf met die pluimen mocht gaan lopen. De laatste keer was toenmalig Belgacom topman John Goossens. In 2000. Het was zijn droom, die hij even mocht koesteren, want een half jaar later overleed hij plots langs de pits van Francorchamps. Uiteindelijk zijn er slechts twee ict-jongens opgenomen. In ’99 ging het om Hugo Vandamme die toen met Barco hoge toppen scheerde. Het is dus verdekke acht jaar geleden dat het koningshuis deze onzinnig talentrijke poel van ict-coryfeeën negeert.

Daarin zou verandering kunnen komen als Baron Paul Buysse voorzitter zou worden van Belgacom. Het is bekend dat Buysse elk jaar mee het lijstje samenstelt van de nieuwe blauwbloedjes. Geen wonder dat Bekaert ceo Bert De Graeve vorig jaar tot de adelstand werd verheven. Buysse is immers voorzitter van Bekaert (goed voor ruim een half miljoen euro per jaar). De Graeve was wel zestien jaar aan de slag bij Alcatel.

Met een beetje goeie wil hebben we dus 3 edelachtbare ict’ers, nee, twee, want John Goossens (ook al ex-Alcatel) is niet meer van de partij. Het wordt wachten op de nieuwe nummer drie. Ik tip op Bellens. Vooralsnog maakt die alvast meer kans dan Yves Leterme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content