Leuvense proffen niet blij met afschaffing informatica

Verschillende professoren van de KULeuven uiten hun bezorgdheid over het plan van het Katholiek onderwijs om informatica in TSO en BSO niet langer als apart vak te geven. In een open brief wijzen ze op de nood om jongeren warm te maken voor informatica.

De brief wordt ondertekend door meer dan tien professoren van het departement Computerwetenschappen aan de KULeuven. In de tekst drukken ze hun verbijstering en ongerustheid uit.

De professoren beseffen dat het VVKSO, het Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs, informatica niet wil verbannen. Zo looft het de intentie om ICT in andere vakken beter te integreren. Maar het vak zelf schrappen in TSO en BSO vinden ze niet kunnen.

“Informatica als intellectuele, wetenschappelijke en technische discipline omvat veel meer en veel diepgaandere aspecten dan courante ICT-werktuigen leren hanteren. Als het secundair onderwijs zijn ambities inzake informatica tot dat laatste aspect beperkt, dan verzaakt het ons inziens aan enkele van zijn fundamentele opdrachten.”

Verder wijzen de professoren er op dat door een schrapping lessen over veilig internet verloren dreigen te gaan. Bovendien moet onderwijs jongeren stimuleren om informatica te ontdekken. Zo heerst er al jaren een tekort aan wetenschappelijk en technisch opgeleide arbeidskrachten, waaronder informatici.

VVKSO: geen nieuw statuut

Het VVKSO heeft begin deze week op zijn website nog genuanceerd dat het statuut van het vak informatica niet wijzigt. Maar in niet-handelsrichtingen van het TSO en BSO, net als in het aso, hoort het tot het keuzegedeelte van de lessentabellen. Scholen blijven dus vrij om informatica te geven, maar het wordt niet meer gesuggereerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content