“Leveranciers webcontent moeten bijdragen in netwerkkosten”
De YouTubes en ander grote contentleveranciers van het web zouden moeten meebetalen aan de kosten van de telecomnetwerken. Dat zei de bevoegde Franse minister Eric Besson aan persagentschap Bloomberg.
De YouTubes en ander grote contentleveranciers van het web zouden moeten meebetalen aan de kosten van de telecomnetwerken. Dat zei de bevoegde Franse minister Eric Besson aan persagentschap Bloomberg.
De Franse regering wil een werkgroep oprichten met internetbedrijven om ertoe te komen dat “diensten die het grootste deel van onze netwerken bezetten ook bijdragen tot de uitrol en het onderhoud van die netwerken”, aldus Besson.
Dat is het gevolg van klachten van Europese telecomspelers als France Telecom, Telefonica en Telecom Italia, die vinden dat grote internetbedrijven een oneerlijk deel nemen van hun netwerken. “Die bedrijven zijn gevestigd in het buitenland, betalen geen belastingen in Frankrijk en bezetten tegelijkertijd wel heel dominante posities in de Franse markt”, aldus nog Besson. “De digitale economie ontwikkelt dankzij de investeringen van operatoren.”
De hele discussie hangt samen met die rond ‘netneutraliteit’. Die gaat over de vraag of internetaanbieders zelf zouden mogen kiezen welke diensten, content en toestellen ze al dan niet toelaten op hun netwerk. In de Verenigde Staten legt de Federal Communications Commission dezer dagen daarover regels vast. Volgens die regels zouden bedrijven niet onredelijk mogen discrimineren wie er al dan niet op het netwerk wordt toegelaten, maar zouden ze bijvoorbeeld wel tegen betaling voorrang kunnen aanbieden op hun netwerk. Daarop komt momenteel veel kritiek.
Eerder liep in Frankrijk al een discussie of het land een ‘Google-taks’ zou moeten invoeren. Daarmee een klein percentage geheven worden op de omzet van 800 miljoen euro die de zoekmachine alleen in Frankrijk maakt. Met de inkomsten zou onder meer de muziekindustrie gesteund worden, die te lijden heeft van illegale downloads. Die kwestie is tot nader order ‘on hold’ gezet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier