Vrije Tribune

‘Levert Proximus goeie service of doet het aan concurrentievervalsing?’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Vorige week liet Alexander De Croo weten dat hij laat controleren of Proximus de Europese regels omtrent netneutraliteit niet breekt met haar nieuwe Tuttimus-pakket. ‘Ik kan hem nu al het antwoord geven: dat is niet het geval’, schrijft David Geens, Managing Partner bij hosting provider Nucleus.

Maar het is niet omdat ze die regels niet schenden, dat ze de netneutraliteit niet in gevaar brengen. In Nederland hebben ze dat begrepen en verstrengde de Eerste Kamer onlangs de Nederlandse regels rond netneutraliteit.

De Europese verordening die sinds 30 april geldt omtrent neutraliteit heeft het immers niet over zero rating. Dat is wanneer een provider bepaald internetverkeer niet laat meetellen in het totale datavolume van een klant. Zo telt Orange Facebook- en Twitterverkeer niet mee en krijg je bij Proximus al je Pokemon Go data helemaal gratis.

Een goede zaak voor de consument, want hij krijgt iets gratis. Toch?

Het probleem is dat iedere positieve discriminatie tegelijk ook een negatieve discriminatie inhoudt. De een krijgt iets wat de ander niet krijgt. Het is perfect mogelijk dat Netflix een provider gaat betalen om hun verkeer niet te laten meetellen terwijl verkeer van Amazon of Hulu wel wordt aangerekend. Is dat de markt laten spelen of concurrentievervalsing? Het wordt een bijzonder dunne grens.

Levert Proximus met Tuttimus goeie service, of doet het aan concurrentie vervalsing?

De Europese verordening heeft wat mij betreft te veel uitzonderingen om nog échte netneutraliteit te garanderen. Uitzonderingen die er vooral kwamen onder druk van de grote providers. Zo krijgen providers het recht om in te grijpen in het netwerkverkeer. Als ze nog maar denken dat het druk gaat worden op hun netwerk, hoeven ze dat netwerk niet te upgraden, maar mogen ze bepaalde diensten voorrang geven.

Zo kan een provider stellen dat ze voorrang geven aan het dataverkeer voor IPTV om de kijker zonder horten of stoten televisie te laten kijken. Goeie service? Of concurrentievervalsing?

Wat als die provider het eigen IPTV-verkeer gaat versnellen en dat van Netflix niet? Puur wettelijk is dat perfect mogelijk. Ze mogen Netflix-verkeer niet vertragen, maar bij een verzadigd of “vermoedelijk verzadigd” netwerk mogen ze wel eigen verkeer voorrang geven.

Omdat zoiets amper of niet te controleren valt, pleit ik resoluut voor een strikte netneutraliteit. Als men toch de kwaliteit van bepaalde diensten wil garanderen (zoals IPTV of IP-telefonie), dan moet dit op protocolniveau gebeuren, zodat alle IPTV of IP-telefonieverkeer wordt bevoordeeld en niet enkel dat van één of meerdere spelers.

Maar eigenlijk is het een non-discussie: als elke speler zorgt dat hij ruim voldoende netwerkcapaciteit kan (blijven) bieden, hoeven we zelfs niet te praten over netneutraliteit. Misschien moet minister De Croo eens laten controleren hoe hij daarvoor kan (helpen) zorgen?

David Geens is Managing Partner bij hosting provider Nucleus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content