Liberty Global wil Telenet volledig overnemen
Het Amerikaanse kabelbedrijf Liberty Global, vandaag al meerderheidsaandeelhouder (50,04%) in de Mechelse internetaanbieder Telenet, wil de resterende aandelen van het bedrijf overnemen. Het gaat om een bod van 35 euro per aandeel – een karige premie op de laatste slotkoers van 13 procent. Het aandeel Telenet is voorlopig geschorst op de beurs. Het overnamebod is goed voor 1,96 miljard euro, wat Telenet op ongeveer 3,5 miljard euro waardeert. Liberty Global noemt Telenet één van zijn “meest succesvolle activiteiten en deel van ons groeiende Europese platform”. De firma onderstreept zijn “toewijding aan de Belgische markt” en stelt dat ze “blijft focussen op investeringen en productinnovatie in België”.
Het Amerikaanse kabelbedrijf Liberty Global, vandaag al meerderheidsaandeelhouder (50,04%) in de Mechelse internetaanbieder Telenet, wil de resterende aandelen van het bedrijf overnemen.
Het gaat om een bod van 35 euro per aandeel – een karige premie op de laatste slotkoers van 13 procent. Het aandeel Telenet is voorlopig geschorst op de beurs. Het overnamebod is goed voor 1,96 miljard euro, wat Telenet op ongeveer 3,5 miljard euro waardeert. Liberty Global noemt Telenet één van zijn “meest succesvolle activiteiten en deel van ons groeiende Europese platform”. De firma onderstreept zijn “toewijding aan de Belgische markt” en stelt dat ze “blijft focussen op investeringen en productinnovatie in België”.
Telenet had op 13 augustus al een eigen aandeleninkoopprogramma aangekondigd. Het zou maximum 20.673.043 eigen aandelen aankopen, of 18,20% van het kapitaal vanTelenet, tegen een prijs van 31,75 euro per aandeel. Aan dat programma wordt, zo klinkt het, voorlopig verder gewerkt, voor mocht de overname door Liberty Global alsnog mislopen.
Telenet kondigt vandaag ook de prognoses aan voor het boekjaar 2012. Het bedrijf verwacht een groei van de bedrijfsopbrengsten “tussen 7-8 procent”. Eerder was dat nog 5 à 6 procent. Idem voor de Ebitda overigens. Ook de investeringen zullen groeien. De verklaring daarvoor is de stijging van het aantal verhuurde settopboxen (voor digitale televisie) en hogere investeringskosten voor installaties bij de klant.
Update 10u15: Beleggersfederatie ‘huivert’
Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB), vindt het spijtig dat een strategisch belangrijk bedrijf als Telenet in Amerikaanse handen dreigt te vallen. “Spijtig dat een bedrijf dat in Vlaanderen maatschappelijk belangrijk is, dat toekomstgericht is, integraal naar de VS gaat”, aldus Huybrechts aan persagentschap Belga. Of het bod ook financieel interessant is voor beleggers, is de federatie nog aan het bestuderen.
“Maar dat de beslissingen over een bedrijf dat zo strategisch is voor Vlaanderen en ons land, voortaan vanuit het hartje van de VS zullen worden genomen, daar huiver ik van”, aldus Huybrechts. “Wat zijn de langetermijnplannen van Liberty? “, vraagt de VFB-voorzitter zich af.
Update 11u40: Kris Peeters: “dubbel gevoel”
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) kijkt met een dubbel gevoel naar het voornemen van het Amerikaanse Liberty Global om alle resterende aandelen van Telenet op te kopen. “We hebben met Telenet een hele geschiedenis achter de rug. Ik hoop dat de nieuwe Amerikaanse aandeelhouders de investeringen in technologie en werkgelegenheid zullen doortrekken”, zegt hij aan Belga, zonder daar naar eigen zeggen voor te vrezen.
Telenet ontstond destijds als poging van de Vlaamse regering om naast Belgacom een tweede telecommunicatienetwerk uit te bouwen. Op aansturen van toenmalig minister-president Luc Van den Brande ging de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (GIMV) in 1994 op zoek naar een bestaande buitenlandse operator. “Intussen zijn we al een tijdje geen referentieaandeelhouder meer”, verduidelijkt Peeters. “Toch hebben verschillende Vlaamse regeringen heel veel energie gestoken in dit prachtig bedrijf, dat nu helemaal in Amerikaanse handen zal komen. Telenet is een heel belangrijke speler die heel wat innovatieve investeringen heeft gedaan. We hopen dus dat men blijft investeren en de toekomst in Vlaanderen verder uitbouwt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier