Liberty Global zoekt meer synergie met Telenet
In een interview in de marge van de Cable Show in New Orleans heeft gedelegeerd bestuurder Mike Fries van Liberty Global, de meerderheidsaandeelhouder van Telenet, aangegeven dat hij werkt aan een grotere synergie binnen de groep, ook met Telenet.
In een interview in de marge van de Cable Show in New Orleans heeft gedelegeerd bestuurder Mike Fries van Liberty Global, de meerderheidsaandeelhouder van Telenet, aangegeven dat hij werkt aan een grotere synergie binnen de groep, ook met Telenet.
Telenet blijft echter een buitenbeentje. Liberty Global haalde vorig jaar ongeveer 9 miljard dollar omzet uit activiteiten in Chili, Australië, Japan, Centraal-Europa, Nederland en Vlaanderen. Mike Fries is al vergevorderd met de integratie in Nederland en Centraal-Europa, waar Liberty onder het UPC-merk werkt. “Eén merk, één informaticasysteem, één internetbackbone, één financieel systeem,” zegt Fries. “UPC wordt gerund als één firma. Zij werken niet anders dan gelijk welke multinational zijn business zou draaien. Zij hebben dezelfde productroadmap, dezelfde technologieroadmap. We willen ons ervan verzekeren dat we de expertise die we overal in de wereld verworven hebben naar élk van onze operaties brengen en niet dezelfde fouten twee keer maken,” zei Fries in het Windsor Court Hotel, op een boogschoot van het Convention Center waar de de Cable Show – een vaste jaarlijkse ontmoetingsplaats voor de kabelindustrie uit de hele wereld – doorging.
Voor het interview met vijf Belgische journalisten onderbrak Mike Fries een vergadering met zijn aankopers van programmarechten. “Wij geven alles samen een miljard dollar per jaar uit aan content. De helft daarvan komt van 10 leveranciers – denk aan Fox, Disney en anderen. Wij zaten hier rond de tafel om er zeker van te zijn dat we dat zo efficiënt mogelijk coördineren.” Meteen veegde Fries de suggestie van tafel dat Liberty Global vooral een financiële holding zou zijn die toevallig in kabelbedrijven investeert. “Als we een holding waren, zaten we hier niet. In mijn opinie kunnen we niet verder afstaan van een pure financiële investeerder,” zei Fries.
Op de vergadering van content-aankopers waren geen vertegenwoordigers van Telenet. Liberty werkt onder het UPC-label binnen Europa in Polen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Hongarije, Roemenië, Oostenrijk, Zwitserland, Ierland en Nederland. Waarom valt Telenet buiten de UPC-organisatie?
Michael Fries: “Omdat Telenet een afzonderlijk merk is, niet 100 procent onze eigendom (nvdr – Liberty heeft 51,73% van Telenet) en een eigen geschiedenis heeft. Telenet werkt uiterst goed. Het heeft een geweldig management team, track record en product. Wij zijn niet noodzakelijk geïnteresseerd in het veranderen om te veranderen. Wat niet belet dat er een heleboel plaatsen zijn waar we beginnen samen te werken tot voordeel van beide firma’s. We ondersteunen de financiering van Telenet en hun kapitaalmarktstrategie. Ik denk dat er massa’s mogelijkheden zijn om samen te werken op het technologiefront en meer en meer op het contentfront. In Europa realiseren we absoluut schaalvoordelen. Wij hebben een in Europa een informaticasysteem dat nu bijna overal uitgerold is en voor niets moet onderdoen; Wij zijn nu waarschijnlijk de tweede grootste datacarrier in Europa, dus onze tarieven voor bandbreedte zijn zeer, zeer laag. Wij kopen meer dan 3 miljoen kabelmodems of settopboxen per jaar over heel de wereld, dus onze prijzen zijn redelijk laag. Dat zijn enkele van de voorbeelden waarover we praten om samen te realiseren.”
Duco Sickinghe preciseerde achteraf dat, hoewel Liberty Global als één concern wil onderhandelen met contentleveranciers, de contracten altijd nog door de lokale ondernemingen worden afgesloten. Wat Mike Fries vooral duidelijk maakte is dat Telenet een grote vrijheid heeft binnen Liberty, zolang de resultaten goed zijn. Op de vraag of hij gelukkig was met Telenet, antwoordde hij: “Ik denk dat ik moet zeggen dat ik er gelukkig mee ben”, terwijl hij tegelijk met een strakke vinger naar Duco Sickinghe wees, die een eindje opzij aan de tafel zat. Algemeen gelach, maar het punt was wel gemaakt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier