LinkedIn beschuldigd van hacken gebruikers
Gebruikers van LinkedIn hebben de sociale netwerksite aangeklaagd. Ze beschuldigen het bedrijf ervan dat het e-mailaccounts hackt om gegevens te verzamelen.
Gebruikers van LinkedIn hebben de sociale netwerksite aangeklaagd. Ze beschuldigen het bedrijf ervan dat het e-mailaccounts hackt om gegevens te verzamelen.
De aanklacht luidt dat wanneer een gebruiker een extern e-mailadres opgeeft, LinkedIn zich voordoet als de eigenaar van dat adres om zo toegang te krijgen en elk adres in die mailbox te slaan op zijn eigen servers. Daarbij vraagt het bedrijf geen wachtwoord of andere toegangsrechten aan de gebruiker.
Nadien krijgen de personen wiens e-mailadres werd gevonden mails waarin de gebruiker in kwestie bij naam wordt genoemd, gekoppeld aan bepaalde diensten.
LinkedIn zelf zegt in een blogpost dat de beschuldigingen niet kloppen. Het bedrijf zegt dat het zich geen toegang verschaft tot e-mailaccounts zonder toegang en daar ook geen hacktechnieken voor gebruikt.
Ook het zich voordoen als een gebruiker om zo toegang te krijgen tot een account en het uitsturen van uitnodigingen of andere berichten namens gebruikers claimt het bedrijf niet te doen zonder toestemming.
Imagoprobleem
Los van het vonnis dat zal vallen, is de zaak zeer vervelend voor LinkedIn. Het professionele netwerk heeft de laatste jaren meer ingezet op marketing en commercialisatie van zijn gegevens. Zo krijg je als gebruiker vandaag een pak meer e-mails van de site en wie niet oplet heeft al snel onbekenden of zijn hele mailbox een connectie-verzoek gestuurd.
Het is daarbij niet de eerste keer dat gebruikers zich afvragen of LinkedIn soms niet zelf de aanzet geeft voor een verzoek om zo meer activiteit te genereren. Los van het feit of het bedrijf legaal en met toestemming handelt, zorgen die toenemende marketingactiviteiten voor een imagoprobleem.
LinkedIn bestaat iets meer dan tien jaar. Vandaag telt het bedrijf zo’n 225 gebruikers. In België telt het bedrijf 1,6 miljoen gebruikers. Met een groei van 34 procent was de site het snelst groeiende netwerk in ons land. Recent zette het bedrijf zijn deuren nog open voor tieners.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier