Londen verdenkt Noord-Korea van WannaCry-aanval

Noord-Korea © Reuters

Noord-Korea zat achter de aanval met de gijzelsoftware WannaCry in mei. Dat zei de Britse staatssecretaris voor Veiligheid, Ben Wallace, vrijdag aan BBC radio.

WannaCry wist in een paar dagen tijd honderdduizenden computersystemen in 150 landen te besmetten. De systemen werden vergrendeld en de makers eisten omgerekend enkele honderden euro’s in bitcoins.

België bleef redelijk buiten schot, maar Groot-Brittannië werd zwaar getroffen. Britse ziekenhuizen konden bijvoorbeeld niet meer werken. De gijzelsoftware kon worden gestopt toen een Britse onderzoeker een soort uitknop in de code ontdekte.

Nu vertelde de Britse staatssecretaris voor Veiligheid, Ben Wallace, op de Britse radio dat hij ‘zo zeker als mogelijk’ is dat Noord-Korea achter de aanval zit. “Het is bekend binnen de gemeenschap en binnen een aantal landen dat Noord-Korea hier een rol in speelde.” Hij wou niets zeggen over het bewijs dat de inlichtingendiensten hebben voor die conclusie.

Noord-Korea wordt al langer gelinkt aan de wereldwijde cyberaanval, onder meer door Neel Mehta van Google en door het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky. Volgens de Amerikaanse producent van antivirussoftware Symantec zit de hackersgroep Lazarus, die ervan verdacht wordt banden te hebben met Noord-Korea, erachter. Andere beveiligingsexperts, zoals Kurt Berghs, betwijfelen dan weer het aandeel van Lazarus in de WannaCry-aanvallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content