Luidt IRIS een nieuwe groeispurt in?

HELENE LENGLER, REGIONAL DIRECTOR DACH & BENELUX INTERSYSTEMS: "We respecteren de keuze van onze klanten, we forceren niemand om te migreren naar IRIS."
Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

InterSystems, de maker van database management software, heeft een nieuw data-platform aangekondigd, IRIS, dat snelle ontwikkeling en implementatie van businesstoepassingen mogelijk moet maken.

IRIS staat voor ‘Interoperable, Reliable, Intuitive, Scalable’. “Hier hebben we het beste uit onze twee kernproducten, Caché en Ensemble, samengevoegd en uitgebreid”, zegt Helene Lengler, regional director DACH & Benelux InterSystems. “We hebben alles in één platform gegoten en meer functionaliteiten toegevoegd om nog complexere opdrachten aan te kunnen. Maar belangrijk: we respecteren de keuze van onze klanten, we forceren niemand om te migreren naar IRIS.”

Los van ETL

IRIS moet inspelen op een nood die onlangs nog door IDC belicht werd. Uit een rapport van de analist blijkt dat 47 procent van de ondernemingen zich geremd voelt door het feit dat data niet tijdig beschikbaar komen omdat ze via ETL (Extract, Transform, Load) tussen applicaties en platformen heen en weer gaan. “Met IRIS kunnen gebruikers gelijktijdig transactieverwerking en analytische processen op één en hetzelfde platform uitvoeren, zodat ETL-functies overbodig worden”, zegt Paul Grabscheid, vp Stategic Planning bij InterSystems. “Bij de ontwikkeling hadden we drie doelen voor ogen: betere en snellere transacties mogelijk maken, onmiddellijke toegang tot de data geven, in real-time en zonder bestaande systemen te belasten, en tenslotte een betere analyse voor betere inzichten en resultaten. IRIS slaagt in elk van die opdrachten, onder meer door de toepassing van ‘sharding’, een techniek die door het spreiden van data over meerdere servers alles parallel en sneller kan verwerken.”

Naadloze overstap

Andere vernieuwingen in IRIS zijn het ruimer aanbod van programmeertalen (JVM, Java Virtual Machine), een gemakkelijke opstap naar de cloud, een link naar de analytics-eigenschappen van Spark, schaalbaarheid in twee richtingen, en vooral ook interoperabiliteit met andere platformen zodat de oplossingen naadloos kunnen geïntegreerd worden binnen bestaande infrastructuren en omgevingen. “Dat maakt van IRIS het strategische groeipad voor zowel bestaande als nieuwe klanten”, beklemtoont Grabscheid. “Moèt je als klant dan overstappen naar dat nieuwe platform? Nee, maar als je meer met analytics en de cloud wil werken, is het wel een goed idee. Technisch is de overstap voor het merendeel van de klanten probleemloos, en wat de commerciële kant betreft blijven licenties, support en abonnementen ongewijzigd. Wie niet wil overstappen, hoeft zich trouwens geen zorgen te maken, we hebben nog nooit de support voor een bestaand product gestopt en we zullen ook geleidelijk aan sommige nieuwe technologie uit IRIS in Caché en Ensemble integreren.”

Bij de aankondiging van IRIS rezen ook vragen over het effect daarvan op HealthShare, het platform van InterSystems voor de sector van de gezondheidszorg – die toch nog altijd de hoofdbrok van de omzet vertegenwoordigt. “Hier is vooral de schaalbaarheid die IRIS biedt, erg belangrijk”, zegt Grabscheid. “Gebruikers van HealthShare die een kritische datamassa bereiken, kunnen analytische eigenschappen van IRIS perfect op hun big data loslaten om sneller inzichten te verwerven – en dat maakt het tot het ideale platform voor alle ontwikkelaars van oplossingen voor de gezondheidszorg.”

Frans Godden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content