Maanden uitstel voor Europese aanpassing telecomregels
Het Europese Parlement struikelde over een Frans voorstel dat providers de bevoegdheid wil geven om de toegang tot internet te blokkeren voor surfers die zich drie maal laten betrappen op illegaal downloaden. Daardoor zit het pakket voor de aanpassing van de Europese telecomregels voor maanden in de koelkast.
Het Europese Parlement struikelde over een Frans voorstel dat providers de bevoegdheid wil geven om de toegang tot internet te blokkeren voor surfers die zich drie maal laten betrappen op illegaal downloaden. Daardoor zit het pakket voor de aanpassing van de Europese telecomregels voor maanden in de koelkast.
Een meerderheid van het Europese parlement schaarde zich achter een amendement dat stelt dat de rechten van surfers niet ingeperkt mogen worden “zonder een voorafgaande beslissing van gerechtelijke autoriteiten”. Met dat standpunt blokkeert het halfrond een eerder compromis daarover van de lidstaten van de Europese Unie. Volgens tegenstanders dreigde dat compromis in de kaart te spelen van de Franse regering, die providers de bevoegdheid wil geven om de toegang tot internet te blokkeren voor surfers die zich drie maal laten betrappen op illegaal downloaden.
“Het parlement heeft terecht en ondubbelzinnig de kant gekozen van de internetgebruikers. De nieuwe telecomwet mag geen heksenjacht inluiden”, zei Ivo Belet (CD&V). “Iemand automatisch de toegang ontzeggen tot internet als er via zijn computer illegaal werd gedownload, zonder dat die zich heeft kunnen verdedigen, is onaanvaardbaar”, beaamt Said El Khadraoui (sp.a).
In Frankrijk wordt op 12 mei over het voorstel gestemd. In de huidige stand van zaken moeten het EP en de lidstaten een verzoeningsprocedure over de telecomregels starten. Tijdens die procedure, die pas na de Europese verkiezingen van start zal gaan, moeten beide partijen alsnog een compromis proberen te bereiken. “Ik hoop dat Frankrijk nu inbindt en accepteert dat er altijd een rechter aan te pas moet komen om iemand af te sluiten. Anders komt het hele voorstel in gevaar, waar ook goede elementen in zitten. Zo wordt er bijvoorbeeld geregeld dat gebruikers gecompenseerd worden als er een storing is geweest”, stelt Bart Staes (Groen!).
Ook de Europese Commissie dringt aan op een oplossing. In een reactie noemt bevoegd eurocommissaris Viviane Reding het amendement “een belangrijk statement voor de grondrechten van de Europese burgers, dat voor velen van grote symbolische en politieke waarde is”. Reding wijst er ook op hoe belangrijk de nieuwe telecomregels zijn voor de hervorming van de sector en de relance van de Europese economie. Zo wordt de samenwerking tussen de nationale regulatoren versterkt met het oog op een harmonisering van de regels. Ook wordt de onafhankelijkheid van regulatoren ten opzichte van nationale regeringen versterkt.
Daarnaast biedt het pakket volgens Reding ook bijkomende troeven voor consumenten. Zo krijgt iedereen het recht om in het bestek van één werkdag van telefoonmaatschappij of gsm-provider te veranderen, met behoud van hun bestaand telefoonnummer.
Bron: Belga
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier