Maggie De Block wil inzetten op mobiele gezondheidszorg: ‘mHealth wordt enorm domein’

Maggie De Block © Belga

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil een hoofdstuk over mHealth toevoegen aan het actieplan voor de informatisering van de gezondheidszorg. De Open VLD-politica vindt dat er een wettelijk kader moet komen voor onder meer de aansprakelijkheid en de privacy van mHealth.

Mobiele gezondheidszorg (of mHealth) houdt bijvoorbeeld in dat mensen via draagbare lichaamssensoren zelf gezondheidsgegevens kunnen verzamelen langs hun smartphone, of dat patiënten vanop afstand gevolgd kunnen worden (zogenaamde telemonitoring).

De Block verwacht ‘een explosie van mHealth-toepassingen’, zegt ze in een interview met De Tijd. ‘Ik denk dat het iets wordt zoals met computers destijds. We gaan een exponentieel verloop zien van de mogelijkheden. Iedereen springt nu op gezondheidsapplicaties. mHealth wordt een enorm domein.’

Wettelijk kader en aanpassing nomenclatuur

‘Ik wil de roadmap voor e-gezondheid, die in 2012 opgesteld werd tot 2018, dan ook actualiseren’, aldus De Block in De Tijd. ‘Bij het opstellen, drie jaar geleden, met alle actoren uit het zorglandschap, is gediscussieerd of mHealth mee opgenomen moest worden. Dat is toen niet gebeurd, want men dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen. Ik wil er nu wel een mHealth-hoofdstuk aan toevoegen’.

Behalve dat er een wettelijk kader moet komen, wijst de liberale politica erop dat ook de nomenclatuur niet is aangepast. ‘Er bestaan geen nummers voor bijvoorbeeld telemonitoring. Het kan dus niet vergoed en terugbetaald worden. Dat gaat er moeten komen. Ziekenhuizen die patiënten vanop afstand opvolgen, moeten mensen inzetten met kennis van zaken om die signalen te verwerken en om actie te ondernemen als er iets abnormaals is. Die moeten betaald worden’.

Schrijven dokters straks apps voor?

Zullen artsen binnenkort ook apps kunnen voorschrijven, die vervolgens terugbetaald kunnen worden? ‘Het zal relevant en wetenschappelijk bewezen moeten zijn’, zegt De Block. ‘Je kunt natuurlijk alles meten, maar we gaan niet zomaar dingen terugbetalen.’

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content