Malware voor smartphones wordt makkie
Een BBC News project illustreert hoe makkelijk het wordt om besmette toepassingen te bouwen voor smartphones.
Een BBC News project illustreert hoe makkelijk het wordt om besmette toepassingen te bouwen voor smartphones.
In een artikel stelt de BBC op een paar weken tijd een spelletje voor smartphones te hebben geprogrammeerd op basis van standaardonderdelen uit ontwikkelingskits. Ca. 250 lijnen van de in totaal 1.500 lijnen code werden aangewend voor ‘spyware’-doeleinden. Daarmee kon informatie worden gestolen die opgeslagen of ingevoerd is in de smartphone. Cruciaal daarbij was dat het spyware-gedeelte zelf gebruik (of veeleer misbruik) maakte van legitieme functies voor het raadplegen van contactinformatie en de locatie-informatie van de smartphone.
Evolutie
Aan het project werd overigens ook meegewerkt door Chris Wysopal, medestichter van Veracode, een bedrijf dat tools voor de analyse van code inzake security, en illo tempore medeoprichter van het L0pht-hackersverband (bekend van L0phtCrack for Windows). Hij stelt dat de huidige toestand van malware voor smartphones gelijkenissen vertoont met de toestand op pc’s in 1999. Malware was toen nog meer ‘iets vervelend’, veeleer dan de georganiseerde misdaad van vandaag.
Duidelijk daarbij is dat ook de aard van aanvallen in smartphones verandert. Naast het misbruik van de smartphone voor het verzenden van dure berichtjes ten koste van de rekening van de gebruiker, wordt nu ook meer gemikt op de informatie in die smartphones (en het gebruik ervan, bijvoorbeeld voor betalingsdoeleinden).
Een project van het securitybedrijf Lookout – het ‘App Genome’ project – heeft al een 100.000 toepassingen voor mobiele systemen doorgelicht. Daaruit bleek dat ongeveer een derde van de gratis apps gebruik maakt van de locatie-informatie (33% iPhone, 29% Android), en 14% (iPhone) tot 8% (Android) van de contactdata. Voorts blijken Android apps meer code van derden te hergebruiken dan iPhone apps.
Verwacht wordt dat malafide personen bestaande populaire apps zullen aanpassen voor hun doeleinden en via gepirateerde exemplaren de smartphones zullen besmetten. Ongeacht alle klachten, zou dat dan in het voordeel pleiten van een beperkt aantal bronnen van gecontroleerde software, zoals de huidige ‘app winkels’ (Apple’s AppStore, Nokia’s Ovi, Android’s App Marketplace en RIM’s App World). De uitdaging hierbij is om onderscheid te maken tussen apps die een geëigend, respectievelijk malafide gebruik maken van een rits legitieme functies.
Adviezen Het BBC artikel vermeldde een aantal voorzorgen die gebruikers van smartphones kunnen nemen.
– Vraag wie een stuk software/app heeft ontwikkeld, en hoe betrouwbaar die bron is.
– Back-up de data in je smartphones, om verlies ervan bij problemen te voorkomen.
– Als de batterij van je toestel erg snel afloopt, kan dat wijzen op (intensief) misbruik ervan.
– Controleer de afrekening van het smartphone gebruik op afwijkend gebruik.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier