McAfee-rampspoed ook in België

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Volgens invoerder Secutec heeft de McAfee-update in België naar schatting allicht 20.000 tot 25.000 bedrijfs-pc’s getroffen.

Volgens invoerder Secutec heeft de McAfee-update in België naar schatting allicht 20.000 tot 25.000 bedrijfs-pc’s getroffen. Maar dat aantal kan nog veel hoger liggen.

Volgens Geert Baudewijns, ceo van Secutec, heeft de foute update van McAfee 20.000 tot 25.000 XP-systemen in grote bedrijven getroffen. Zijn bedrijf heeft gisteren wel nog een telefoonmarathon gehouden om “door volle bak te bellen” zoveel mogelijk bedrijven te waarschuwen en hen te helpen om het probleem te voorkomen. Als de XP-systemen toch door het probleem werden getroffen, moeten die stuk voor stuk manueel worden geremedieerd. Door het verdwijnen van svhost.exe kunnen de systemen immers niet meer online gaan in een netwerk. “Er zal heel wat voetwerk bij aan te pas kome”, klinkt het. Daarbij moet, afhankelijk van de precieze Windows-configuratie, het probleem op een andere wijze worden aangepakt.

Het probleem werd verergerd in grote bedrijven door het gebruik van hulpmiddelen als McAfee ePolicy Orchestrator, dat voorziet in een centrale distributie van onder meer virusupdates. Bij die bedrijven wordt een nieuw updatebestand immers in een master repository opgeslagen, van waaruit dan de updates worden uitgevoerd conform het vastgelegde ritme (zoals twee keer per dag).

Secutec probeerde dan ook de bedrijven te bereiken vooraleer de foute update werd verstuurd vanuit de repository. Daarnaast werd ook gepoogd de bedrijven die klant zijn via resellers te bereiken, maar aangezien dat vaak kleine(re) bedrijven zijn, is allicht niet iedereen tijdig gewaarschuwd. Baudewijns vreest dan ook dat in die bedrijven allicht 50.000 XP-systemen werden getroffen. “In bedrijven wordt immers in zowat 70 procent van de gevallen nog van XP gebruik gemaakt.” Het probleem had in eerste instantie impact op XP SP3 (service pack 3). Je zou al om minder vandaag beslissen om naar Windows 7 over te stappen, kan je daarbij denken. Volgens Baudewijns zou het probleem in Nederland nog erger zijn.

Secutec

Secutec specialiseert zich in McAfee-producten, met verkoop aan grote bedrijven en resellers. Zo’n 80 procent van de omzet is McAfee, klinkt het, goed voor ongeveer 35 procent van alle geleverde bedrijfslicenties in onze contreien. “We beschikken over 16 hooggekwalificeerde consultants, en kunnen hoog bij McAfee aankloppen, hoger dan onze concurrenten.” Dat heeft ondertussen als gevolg dat “we al een 7 à 8 klanten die niet bij ons zaten, helpen.” Het bedrijf heeft filialen in België, Nederland, Duitsland en binnenkort ook Frankrijk.

Secutec heeft de info van McAfee ook op zijn site gezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content