Mechelen heeft beste eGov-project 2012
De negende editie van de eGov awards, georganiseerd door Agoria en TMAB, toonde eens te meer aan dat in België echt wel aan ‘e-government’ wordt gewerkt.
De negende editie van de eGov awards, georganiseerd door Agoria en TMAB, toonde eens te meer aan dat in België echt wel aan ‘e-government’ wordt gewerkt.
De hoofdvogel werd dit jaar afgeschoten door de stad Mechelen met het ‘Loket van de toekomst: Intellistamp en Webcamloket’-project. Dat biedt de bewoners van Mechelen de mogelijkheid om een wettelijk vereiste stempel op een digitaal formulier te krijgen (dank zij de Intellistamp-technologie van Inventive Designers, waar ook de stad Antwerpen gebruik van maakt), zodat aanschuiven niet meer vereist is. Europees Commissaris Neelie Kroes had felicitaties over voor dit project. Met het Webcam-deel van het project kan een bewoner zich tijdens een online sessie laten bijstaan door een stedelijke ambtenaar, ietwat zoals een gebruiker kan aankloppen bij een helpdesk (inclusief de mogelijkheid om samen een formulier in te vullen).
Andere laureaten die ‘awards’ wegkaapten zijn het Agentschap voor Onderwijsdiensten voor ‘gebruiksvriendelijkheid’ (met het Discimus-project, voor een vlotte invoer en raadpleging van onder meer inschrijvingsgegevens); de Rijksdienst Sociale Zekerheid en Fedict voor ‘innovatie’ (met het Geïntegreerd Identiteits- en AutorisatieManagement); de FOD Kanselarij van de Eerste Minister voor ‘rendabiliteit’ (met Telemarc, voor een stroomlijning en kostenbesparing in de openbare aanbestedingsprocedure); en de Kruispuntbank Sociale Zekerheid en Rijksdienst Sociale Zekerheid voor ‘samenwerking’ (in het kader van het eBox-project).
Ondertussen wijst de jury van de eGov Awards wel op de noodzaak voor alle niveaus van de overheid om nog meer samen te werken bij de ontwikkeling van eGov projecten, en waar mogelijk eerdere verwezenlijkingen te hergebruiken. Ondertussen willen de eGov Awards ‘belonen wat goed is, en aansporen tot nog beter’.
De gelauwerde projecten worden besproken in Data News nr 19.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier