MediaMarkt biedt excuses aan voor racistische naam op computers

MediaMarkt.

Elektronicaketen MediaMarkt heeft gamingcomputers verkocht met een programma waarin de apparaatnaam een racistische term bevat. Het bedrijf was daar zelf niet van op de hoogte, spreekt over een ‘onacceptabel voorval’ en biedt klanten aan om de software opnieuw te installeren.

Het gaat om gamingpc’s van het Luikse bedrijf SHS Computer. Daar zou een medewerker een fout hebben gemaakt bij de installatie van de software AnyDesk, waardoor een apparaatnaam van een computer ‘van een eindgebruiker’ werd overgezet op 1.300 andere toestellen. Blijkbaar gaat het om een racistische naam, die klanten kunnen zien wanneer ze AnyDesk openen.

MediaMarkt zegt zelf geen schuld te treffen en ‘verbolgen’ te zijn, en biedt zijn excuses aan. De keten keurt elke vorm van racisme en discriminatie ten sterkste af’, luidt het op de website. ‘Daarom hebben we beslist om de bewuste device alias niet te communiceren.’

Extreme Gamer-desktops

Klanten die tussen 15 november en 10 januari een Extreme Gamer-desktop van SHS Computer kochten bij MediaMarkt, kunnen naar een winkelpunt gaan om de software gratis te laten aanpassen. Daarnaast geeft de keten ook instructies voor mensen die AnyDesk liever zelf resetten.

Ook SHS Computer biedt zijn excuses aan. ‘Ondanks alle zorg die is besteed aan de fabricage en de kwaliteitscontroles die zijn uitgevoerd tijdens de assemblage van onze producten, hebben wij een fout gemaakt tegen het installatieprotocol van de AnyDesk-toepassing’, licht het bedrijf toe. ‘Er is per ongeluk dezelfde software-ID en configuratie geïnstalleerd op alle Extreme Gamer-desktops.’

Partner Content