Meer dan alleen storage

We testten zeven desktop-NAS’en met een quad-core processor en ruimte voor minstens vijf schijven, naar keuze solid-state of klassieke harde schijven.

We verzochten fabrikanten om stille toren-NAS’en met minstens een quad-core CPU in te sturen, die ruimte bieden aan niet minder dan vijf schijven. De geteste NAS’en zijn minimaal geschikt voor één tot dertig gelijktijdige gebruikers. Ze zijn stil genoeg om in een werkruimte te gebruiken, al hangt dit uiteraard ook af van de gebruikte schijven. Maar met SSD’s produceert geen van de geteste apparaten méér dan 42 dB(A). Dat lawaainiveau is vergelijkbaar met een rustige huiskamer, kantoor of woonwijk, zacht geroezemoes in een klas of het geluid van vogels ’s ochtends bij zonsopkomst.

NAS’en zijn complete servers die een brede waaier van centrale netwerktaken aankunnen. U breidt hun functionaliteit bijna onbeperkt uit via optioneel te installeren packages of apps. Hoe vlot dit allemaal werkt, hangt niet alleen af van de snelheid van de processor, de netwerkverbinding en het soort schijven. Ook de hoeveelheid RAM speelt een rol, vooral bij multimediataken en bij virtualisatie. Gebruikt u een NAS vooral daarvoor, dan kiest u er best een met zoveel mogelijk RAM, of breidt u het geheugen uit tot het toegelaten maximum. Hou er dan wel rekening mee dat fabrikanten vaak alleen hun eigen geheugenlatjes toelaten. Andere soorten RAM kunnen werken, maar dat is niet gegarandeerd. Bestel extra geheugen dus best tegelijk met de NAS zelf, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

De Drobo 5N2 is binnen de dertig minuten gebruiksklaar.
De Drobo 5N2 is binnen de dertig minuten gebruiksklaar.

Testmethode

We testten met de Intel NAS Performance Test (naspt), die verschillende applicatiegerichte benchmarks uitvoert aan de hand van ruim 36 GB realistische testdata. Naspt bevat twaalf dergelijke applicatiebenchmarks: HD-Video afspelen, 2x HD afspelen, 4x HD afspelen, HD-Video-opname, HD afspelen en opname, aanmaken van inhoud, kantoorproductiviteit, bestanden kopiëren naar NAS, bestanden kopiëren van NAS, mappen kopiëren naar NAS, mappen kopiëren van NAS en fotoalbum. De benchmark draait op een krachtige 64-bit Windows 10 PC met Intel Core i7 CPU en 16 GB RAM, in een apart testnetwerk met een snelle managed gigabit-ethernetswitch. De lege NAS’en testten we met identieke 1 TB SSD’s. Met HDD’s zullen de prestaties iets lager liggen. We rekenen de naspt-resultaten om in een snelheidsscore op honderd punten. Daarnaast berekenen we een technische score op honderd punten aan de hand van méér dan tachtig verschillende criteria. In de uiteindelijke prestatiescore telt de technische score voor zestig en de snelheidsscore voor veertig procent mee. De scores van elke NAS zijn relatief ten opzichte van de andere geteste NAS’en. Alle details vindt u in de tabel op onze website. We belichten wegens plaatsgebrek alleen de opvallendste positieve en eventueel negatieve punten van elk apparaat.

Drobo 5N2

Het Amerikaanse Drobo is vooral actief in de DAS-markt voor grote, snelle externe desktopschijven. Bepaalde softwarepakketten voor grafische- en videovormgeving, Drobo’s belangrijkste klantenbasis, accepteren immers geen NAS als direct opslagmedium. Maar Drobo biedt ook deze 5N2 NAS aan, die al enige tijd op de markt is: we testten hem eerder al in 2017 (zie review op de website). Dat is alvast een kenmerk van de Drobo-producten: lange verkrijgbaarheid en ondersteuning, van groot belang in een bedrijfsomgeving maar wat ons betreft ook interessant voor thuisgebruikers. De 5N2 is een compacte, zwartmetalen tafel-NAS met ruimte voor vijf 3,5-inch schijven van maximaal 14 TB elk voor een maximale netto opslagcapaciteit van 50 TB (RAID5) of 38 TB (RAID6). Een lege 5N2 die u zelf met schijven vult is binnen de dertig minuten gebruiksklaar. Drobo’s eigen RAID-systeem BeyondRAID regelt alles zelf. Voor verdere details verwijzen we naar de review op de website. Hoewel al een lange tijd verkrijgbaar, presteert de 5N2 met recente schijven goed in verhouding tot zijn prijskaartje.

Deze QNAP TS-677 is een van de kleinere modellen in de reeks.
Deze QNAP TS-677 is een van de kleinere modellen in de reeks.

Netgear ReadyNAS 426 en RN428

Netgear ReadyNAS’en zoals deze RN426, een quad-core desktop Intel Atom-gebaseerd opslagapparaat met 4 GB RAM en zes schijfsleuven, zijn naar keuze leeg of gevuld verkrijgbaar. De gevulde versies bestaan in capaciteiten van 12-, 24- en 36 TB, naar keuze met desktop- of enterprise-klasse harde schijven. Wij testten de lege variant RN42600. Hetzelfde apparaat bestaat ook in een variant met ruimte voor acht schijven (RN428). De RN426/428 kan in een kmo tot veertig medewerkers tegelijk voorzien van bestandsdeling, gegevensback-up en -replicatie (ook naar cloudopslag) en virtualisatietoepassingen. Zoals steeds bij Netgear is de bouwkwaliteit uitstekend; zelfs de schijfsledes zijn uitgevoerd in metaal. De voorklep bevat een tweeregelig led-scherm met statusinformatie (zoals het IP-adres). U bedient het menu met de vijf grote druktoetsen die zich in cursorformatie boven het Netgear-logo op de klep bevinden.

Netgear richt zich met zijn NAS’en vooral op de zakelijke markt. Het Linux-gebaseerde ReadyNAS-besturingssysteem oogt daardoor wat klassieker dan bij de concurrentie. Het biedt echter evenveel mogelijkheden. Dat geldt tevens voor het aanbod aan apart te installeren apps. ReadyNAS biedt functies die nuttig zijn voor thuiswerkers, zoals streaming, geautomatiseerde back-ups, synchronisatie in twee richtingen van gegevens met externe clouddiensten en een gebruiksvriendelijke persoonlijke cloud (ReadyCLOUD). Daarnaast heeft het uitgebreide zakelijke functies, met een uitstekende ondersteuning voor virtualisatie en ISCSI. Interessant voor bedrijven is dat het Linux 4.4-gebaseerde ReadyNAS OS v6 in drie varianten bestaat: ‘long-term support’, ‘stable’ en ‘bèta’. Netgear lanceert typisch drie à vier grote releases van zijn firmware en die komen binnen via het stabiele firmwarekanaal. Kiest u voor het LTS-kanaal, dan worden geen nieuwe features toegevoegd, maar worden belangrijke bugs en veiligheidsgaten wel verholpen. Grote LTS-releases zijn er maximaal eens per jaar. Vijf jaar garantie met vervanging van een kapotte NAS de volgende werkdag is inbegrepen in de aankoopprijs.

De Netgear ReadyNAS reeks is vooral op de zakelijke markt gericht.
De Netgear ReadyNAS reeks is vooral op de zakelijke markt gericht.

QNAP TS-677

Het AMD Ryzen-gebaseerde TS-x77 NAS-gamma van QNAP bevat verschillende modellen in zowel desktop- als rack-uitvoering, met ruimte voor zes à zestien schijven en met Ryzen-processoren tot acht kernen en zestien threads. De hier geteste TS-677-1600-8G is een van de kleinere modellen in deze productreeks, al neemt hij toch redelijk veel plaats in beslag op de desktop. Het apparaat komt standaard met 8 GB UDIMM DDR4 RAM, verdeeld over twee sleuven en uit te breiden tot maximaal 64 GB DDR4 RAM in vier aanwezige geheugensleuven. Het toestel biedt plaats aan vier gewone harde- en twee SSD-schijven, allemaal extern bereikbaar en hot swappable. Daarnaast zijn er intern nog twee M. 2 SSD-sleuven speciaal bedoeld voor SSD- caching. Omdat dit soort schijven zeer heet kunnen worden, levert QNAP standaard twee heatsinks mee. Er zijn vier gigabit-ethernetpoorten en drie vrije PCIe-sleuven voor optionele 10GbE/40 GbE-netwerkadapters, PCIe NVMe SSD’s, USB 3.1 10GBps-kaarten, HDMI-kaarten en/of AMD Radeon/NVIDIA-GPU’s om de desktop- en virtualisatieprestaties te verbeteren. Alle bekende virtualisatiesoftware wordt standaard ondersteund. Ook GPU-doorvoer naar VM’s wordt ondersteund.

De QNAP TVS-672XT kan, met zijn hoge netwerksnelheid en veel werkgeheugen,  gebruikt worden voor virtualisatietoepassingen.
De QNAP TVS-672XT kan, met zijn hoge netwerksnelheid en veel werkgeheugen, gebruikt worden voor virtualisatietoepassingen.

Besturingssysteem en functies zijn hetzelfde als het hierna beschreven Intel-model. Een QNAP NAS laat overigens toe om verschillende types schijven (SSD, SAS, SATA) samen te voegen in een zogenaamde Qtier-opslagpool. Regelmatig gebruikte data wordt automatisch verplaatst naar de snelste schijven en minder actieve data gaat naar actieve langzamere schijven met een hoge capaciteit. Dit werkt het best op een QNAP NAS met minimaal 4 GB RAM.

QNAP TVS-672XT

De Intel-gebaseerde TVS-672XT heeft behalve gigabit- ook 10G-ethernet aan boord. Die hogere netwerksnelheid is in combinatie met méér werkgeheugen vooral van belang voor virtualisatietoepassingen. Er zijn twee vrije PCIe-sleuven waarin optioneel nog snellere 25GbE- en 40GbE-netwerkadapters passen, naast grafische kaarten om de desktopprestaties te verbeteren. Deze NAS functioneert desgewenst ook als krachtig lokaal of remote Linux-werkstation, of als direct verbonden opslagsysteem met Thunderbolt 3. Uiteraard functioneert de TVS-672XT ook perfect als centrale opslag, mediaserver, replicatieserver, databaseserver of back-upsysteem, compleet met ondersteuning voor deduplicering van gegevens aan de bron. Aangesloten clouddiensten kan men lokaal cachen voor een versnelde toegang tot de daar bewaarde gegevens.

Het multitasking, Linux-gebaseerde besturingssysteem QTS biedt onder meer verbeterde ondersteuning voor SSD’s, die steeds betaalbaarder worden en in toenemende mate een realistisch NAS-alternatief zijn voor de traditionele harde schijf. Alle SSD’s hebben extra flash-geheugen dat niet beschikbaar is voor gewone opslag, maar dat dient om kapotte geheugencellen te vervangen door nog werkende. Dit noemt men overbezetting of overprovisionering. QNAP voegt daar een softwarematige overbezetting tot maximaal zestig procent aan toe, die de gebruiker zelf kan configureren via het ‘SSD Profiling Tool’. Zo kan men betaalbare consumenten-SSD’s gebruiken met prestaties die vergelijkbaar zijn met die van duurdere enterprise-SSD’s.

De erg brede Synology DiskStation DS1819+ biedt ruimte aan acht schijven.
De erg brede Synology DiskStation DS1819+ biedt ruimte aan acht schijven.

Verbeterd zijn de virtualisatiemogelijkheden, via een software-gedefinieerde netwerkstructuur die abstractie maakt van de fysiek gebruikte apparatuur die de virtuele machines en gecontaineriseerde toepassingen host. Dankzij Thunderbolt 3 kan men tot zes TX-800P-uitbreidingseenheden met een doorvoersnelheid van 20 Gbit/s toevoegen. Elke eenheid biedt plaats aan acht bijkomende schijven, dus in theorie is er zo 0,8 PB bruto-opslagcapaciteit!

Synology DiskStation DS1819+

Deze erg brede bureaumodel-NAS biedt ruimte aan maar liefst acht schijven. Dat kan men nog uitbreiden met maximaal twee expansiemodules met elk ruimte voor vijf schijven (via eSATA). Uitgaande van 16 TB-harde schijven is de maximale brutocapaciteit van deze NAS dan 288 TB. Eén volume kan overigens ‘maar’ een omvang van 108 TB hebben, maar het Linux-gebaseerde Synology DSM-besturingssysteem ondersteunt tot 64 interne volumes. Alle gebruikelijke RAID-niveaus, -migraties en -uitbreidingen worden ondersteund en verlopen in principe volledig automatisch dankzij Synology’s SHR-databeveiligingssysteem. De quad-core Intel Atom C3538 van de ‘Denverton’-generatie is speciaal ontworpen om servers aan te drijven en voldoende krachtig om al die data te verwerken. Mogelijk moet bij dergelijke grote datavolumes wel het geheugen uitgebreid worden van 4 GB tot een maximum van 32 GB. Gebruikt u deze NAS voor toepassingen die veel random schrijf- en leesoperaties uitvoeren, dan voegt u best een M. 2 NVMe SSD-cache toe. Dat kan alleen door middel van een Synology-adapterkaart die in de enige vrije PCIe-sleuf past. In dat geval kunt u geen optionele Synology 10GbE-netwerkkaart installeren, maar de vier ingebouwde gigabit-ethernetpoorten ondersteunen wel linkaggregatie voor een verdubbeling van de gigabit-ethernetsnelheid.

Deze NAS is gecertificeerd voor virtualisatieoplossingen van VMWare, Microsoft, Citrix en Openstack. Het Linux-gebaseerde DSM 6.2 OS heeft een volledig nieuwe iSCSI Manager en maakt snellere momentopnamen. Met Synology High Availability clustert u twee van deze apparaten in een naadloos fail-over-systeem. DSM is inzake werking vergelijkbaar met QNAP’s QTS. Het biedt iets minder configuratiemogelijkheden, maar is ook iets gebruiksvriendelijker. Het app-aanbod van Synology is eveneens vergelijkbaar met dat van QNAP. Dankzij Migration Assistant, tijdens onze test nog in bètaversie, migreert u gegevens, apps en instellingen naar een nieuwe NAS terwijl de oude gewoon blijft werken. Pas wanneer alles goed functioneert neemt u de oude NAS uit bedrijf.

De Thecus N581Pro heeft een zeer uitgebreide functionaliteit.
De Thecus N581Pro heeft een zeer uitgebreide functionaliteit.

DSM bestaat voortaan ook in een LTS-versie; zo wordt de LTS-versie van DSM 6.2. x tot 2023 onderhouden. Dit geldt ook voor een beperkt aantal apps (back-up, replicatie, virtualisatie en verschillende zakelijke apps).

Thecus N5810Pro

Dit apparaat is net zoals dat van Drobo al langere tijd op de markt (sinds 2015), maar kan dankzij firmware-updates nog altijd goed mee met recenter geïntroduceerde quad-core NAS’en van de concurrentie. Stabiele hardware met onderdelen die lang verkrijgbaar zijn, is trouwens een voordeel in elke professionele omgeving. Maar ook voor de thuisgebruiker is dit interessant. Bovendien is een langere levensduur van de hardware duurzaam. De volledig van stevig metaal gemaakte N5810Pro heeft een Intel Celeron J1900 CPU met 4 GB RAM, die u zelf kan uitbreiden tot 8 GB. Er is plaats voor vijf schijven. Aan de achterkant zitten er maar liefst vijf gigabit-ethernetpoorten. Dankzij de HDMI- en S/PDIF-poorten gebruikt u deze NAS desgewenst ook als lokaal verbonden mediahub. Een netwerk-UPS wordt niet ondersteund, maar dat is ook niet nodig dankzij de ingebouwde miniUPS die in een speciale sleuf op de achterkant past. Afhankelijk van hoe vaak de batterij gebruikt wordt, dient u ze om de één à drie jaar te vervangen.

Het Linux-gebaseerde ThecusOS zit nog altijd aan versie 7, maar werd wel uitgebreid met ondersteuning voor recente harde schijven met méér capaciteit. Zo worden 14 TB Seagate IronWolf- en IronPro Wolf-harde schijven, die voorzien zijn van IHM, een verbeterde smart-versie, probleemloos ondersteund. Ook recentere WD Red en Purple hdd’s met WDDA (eveneens een verbeterde vorm van smart) vormen geen probleem. IHM en WDDA laten een 24/7-nas bijvoorbeeld toe om zelf een back-up te initiëren wanneer een schijf bij zichzelf problemen begint te detecteren. Ook de NAS’en van QNAP en Synology ondersteunen dit overigens.

ThecusOS heeft een zeer uitgebreide functionaliteit. Stapelen van NAS-servers, beveiliging, directory-integratie, cloudtoegang en virtualisatie (VMWare, Citrix, Hyper-V) zijn allemaal van de partij. De interface werd onder handen genomen en oogt nu minder saai dan in het verleden, al kan men het nog niet vergelijken met de multitasking-vensterdesktops van QNAP en Synology. Acronis back-up software voor Windows-clients wordt gratis meegeleverd.

Conclusie

Beide QNAP NAS’en zijn functioneel het uitgebreidst en werken erg snel. Niet helemaal toevallig zijn dit ook de duurste van de besproken apparaten. De Synology DiskStation DS1819+ biedt iets minder functies, maar is wel heel snel en dat voor een lagere prijs. Samen met de Netgear ReadyNAS 426 en 428 biedt ze de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Met de geteste NAS’en van Drobo en Thecus is ook niks mis. De eerste is interessant voor gebruikers die een poepsimpel en toch zeer veilig centraal opslagapparaat verkiezen. De tweede voor consumenten die technisch meer onderlegd zijn en absolute veiligheid hoog in het vaandel voeren.

Prestatiescore: 45/100

Prijs getest model (excl. btw):? 445,-

Prestatiescore: 75/100 (RN426) 76/100 (RN428)

Prijs getest model (excl. btw):? 714,- (RN426) / ? 647 (RN428)

Prestatiescore: 84/100

Prijs getest model (excl. btw):? 1.377,-

Prestatiescore: 91/100

Prijs getest model (excl. btw):? 1.285,-

Prestatiescore: 91/100

Prijs getest model (excl. btw):? 826,-

Prestatiescore: 72/100

Prijs getest model (excl. btw):? 457,-

Raadpleeg de tabel op http://datanews.knack.be/nas2019 voor alle details.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content