Meer datalekken in 2008

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het ‘Identity Theft Resource Center’ in de USA meldt 47% meer datalekken in 2008 dan het jaar voordien. ‘Data on the move’ blijft het meest kwetsbaar.

Het ‘Identity Theft Resource Center’ in de USA meldt 47% meer datalekken in 2008 dan het jaar voordien. ‘Data on the move’ blijft het meest kwetsbaar.

Het ‘Identity Theft Resource Center’ (ITRC) klokte het voorbije jaar af op 656 gerapporteerde datalekken in bedrijven en andere organisaties, wat een stijging betekent van 47 % ten opzichte van het jaar voordien. Het IRTC steunt hiervoor op verschillende bronnen waar datalekken in de USA worden gemeld, evenals op meldingen door organisaties (conform de staatswetgevingen inzake meldingsplicht).

Het vaakst werden gegevens gelekt in ‘data on the move’ situaties, in casu door het verlies van notebooks, pd’s en dies meer. De bedrijven scoorden als slechtsten op dit punt. In 2008 verdubbelde haast ook het aantal gevallen van datadiefstal door ‘insiders’, met ook hier de bedrijven als belangrijkste slachtoffers. Op rang drie en vier prijkten vervolgens datalekken door externe hackers en ‘per ongeluk’. Wat deze laatste categorie betreft, scoorde de financiële sector het best, met slechts 0,8% van de gevallen.

Het belang van maatregelen als encryptie en paswoordbescherming kan bij dat alles niet worden overschat, want in de overgrote meerderheid van de datalekken waren terzake geen voorzieningen getroffen. Interessant was ook dat in 18 procent van de gevallen het dataverlies op papier betrof – duidelijk ook nog een zwak punt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content