Meer IT-vrouwen kunnen Europese economie boosten

Als er meer vrouwen in de digitale sector stappen, dan zou dat Europa negen miljard euro extra BNP opleveren.

Als er meer vrouwen in de digitale sector stappen, dan zou dat Europa negen miljard euro extra BNP opleveren.

Dat zegt een studie van de Europese Commissie rond vrouwen die actief zijn in de ICT-sector. Maar vandaag zijn we zo ver nog niet. Op duizend vrouwen die hogere studies afwerkten zijn er slechts 29 met een ICT-diploma. Bij mannen zijn dat er 95. Bovendien zou slechts vier op duizend vrouwen uiteindelijk in de sector terechtkomen.

Daar komt nog bij dat vrouwen in ICT, meer dan in andere sectoren, ondervertegenwoordigd zijn in de managementposities en plaatsen waar de beslissingen worden genomen. Zo hebben slechts 19,2 procent van alle ICT-werknemers een vrouwelijke baas terwijl het gemiddelde buiten de sector op 45,2 procent ligt.

Maar de Europese commissie is positief: mochten vrouwen even vaak in de IT-sector werken als mannen dan zou het Europees bruto nationaal product jaarlijks stijgen met negen miljard euro. Zo wijzen ze er op dat bedrijven met meer vrouwen in het managementteam 35 procent meer rendabel zijn en 34 procent meer opleveren voor aandeelhouders.

Ook voor de vrouwen zelf zijn er voordelen aan verbonden. Zo verdienen vrouwen in de ICT-sector bijna negen procent meer dan vrouwen in andere sectoren. Bovendien blijft de sector op zoek naar nieuwe werkkrachten wat een betere werkzekerheid garandeert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content